fbpx
Mielipiteet

Mielipidevieras: Kurkistusreikiä keskiaikaan – Pyhän Ristin kirkon kuvien rikkaus on huumaavaa

Helvetti on yksi kuva-aiheista Hattulan Pyhän Ristin kirkon seinissä. Kuva: Anja Filppula
Helvetti on yksi kuva-aiheista Hattulan Pyhän Ristin kirkon seinissä. Kuva: Anja Filppula

Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaukset ovat innoittaneet minut kirjoittamaan niistä ja kuvitteellisista maalareista romaanin. Miksi juuri Hattulasta?

Hattulalla on erityinen paikka sydämessäni, vaikka ihailen keskiaikaisia kivikirkkoja ylipäänsä ja käyn niissä aina kun tilaisuus tulee. En ole tässä kiintymyksessä yksin, sillä jopa Facebookissa toimii ryhmä “Keskiaikaisten kivikirkkojen rakastajat”.

Viimeksi näin Kalannin kirkon ja sen erityisyyden: maalari Petrus Henrikssonin signeerauksen “Petr Henrss”. Tavallisesti maalarit jäivät nimettömiksi.

Kuvia lattiasta kattoon

Pyhän Ristin kirkko ei ole suuri, mutta se on koristettu lattiasta kattoon melkein kahdellasadalla kuvalla. Ne ovat kömpelöitä ja lapsenomaisia, ja niissä on sydämellistä vilpittömyyttä, joka saa minut liikuttumaan yhä uudelleen.

Kuvien rikkaus on niin huumaava, ettei järki ota niitä vastaan yhdellä kerralla, vaan ne ja maalareiden erilaiset käsialat avautuvat vähitellen.

Maalareiden oivallukset ja taiteelliset ratkaisut viehättävät. Yksi on kuorissa, jossa Aatamin ja Eevan alapuolella varoitetaan kuolemansynneistä. Puhekupla! Kateellinen ihminen puhuu pahaa ahneuden syntiin sortuneesta rikkaasta vierustoveristaan. Maalari on ilmaissut sen hahmon päästä pulpahtavalla puhekuplalla, jossa on teräviä nirkkoja. Kiitos kirkon erinomaiselle oppaalle Vilppu Vuorelle tämänkin yksityiskohdan avaamisesta.

Vahingoniloiset Tutivillukset

Sivuseinän Tutivilluksilla on vahingoniloinen ilme ja ne selvästi nauttivat tekemistään kepposista. Piru kiikuttaa ryövärin nukenkaltaista sielua helvettiin. Piispanhiippainen vainaja nousee haudastaan epäilyttävästi kadotettujen puolella.

Holveihin maalatun sarjakuvan pyhän ristin löytämisen legendasta olen havainnut, mutta vasta äskettäin hoksasin toisenkin sarjakuvan. Sakariston Kainin ja Abelin tarinan kuvat eivät ole järjestyksessä, mutta koko juoni korkealla holveissa on. Kain uhraa viljaa ja Abel lampaita Jumalalle, mutta viljauhri ei lahjan saajaa miellytä.

Kainin valtaa kateus ja hän tempaa käteensä valtaisan kokoisen aasin leukaluun (se oli tosin Simsonin ase, mutta ei takerruta lillukanvarsiin). Sitten Abel onkin saanut otsaansa verisen haavan ja viimeisessä kuvassa Kainiin on iskenyt katumus.

Paholainen aikoo viedä tappajan, mutta toisella puolen tarjotaan pelastusta. Mielenkiintoinen on Kainin asento, joka kuvaa katumusta. Se on poikkeus kuvastossa, joka ei muuten juuri tunnetiloja esitä.

Arkielämää viidensadan vuoden takaa

Hattulan kuvat antavat myös kurkistusaukkoja keskiajan arkielämään viidensadan vuoden taakse. Heti etuhuoneen oven päällä kisaillaan niskaköyden vedossa ja tehdään hevoskauppaa, jossa myyjä yrittää huijata. Tikapuut ovat näköjään olleet tikapuut keskiajallakin.

Paratiisista karkotettu Aatami kaivaa rautakärkisellä lapiolla, joka on kuvattu niin tarkasti, että arvelen maalarin olleen innostunut tästä uudenaikaisesta keksinnöstä.

Maalausten pahiksilla on muodikkaat, kaksiväriset housut ja hieno lakki. Ne kuvaavat ulkonaiseen kiinnittyneen ihmisen heikkoutta sortua pahuuteen.

Jonglööriltä putoavat pallot käsistä, mutta hänen asentonsa on oikea ja erikoisella vaatteella on varmasti ollut todellinen esikuva.

Ne me henkemme kaupalla maalasimme

Ihastuttava on maalareiden selfie. Maalari istuu kahareisin kiikkerällä telineellä, piru puhaltaa lieskoja niskaan yrittäen pudottaa hänet, mutta Neitsyt Maria tarttuu kädestä ja pelastaa.

Luen kuvasta tuntemattomiksi jääneiden maalareiden viestin: Olkoonkin, että linnanherra rouvineen ja Turun piispa kuvat maksoivat ja saivat vaakunansa kirkon seiniin, mutta me ne maalasimme, vieläpä henkemme kaupalla.

Anneli Kanto

kirjailija

Lue myös: Anneli Kanto hellii modernia lukijaa rottien pyhimyksessä (8.6.2021)

 

Anneli Kanto esiintyy Jaakko Juteini -seuran kutsumana Hattulan Juteinitalolla tiistaina 2.11.2021 kello 18.00 aiheenaan romaanin Rottien pyhimys tutkimus- ja kirjoitusprosessi.

Menot