fbpx
Mielipiteet

Mielipidevieras: Kova peli Kanta-Hämeessä lopetettava – Panoksena on potilas

Leikkaus menossa Riihimäen sairaalassa syyskuussa vuonna 2012. Kuva: Terho Aalto
Leikkaus menossa Riihimäen sairaalassa syyskuussa vuonna 2012. Kuva: Terho Aalto

Terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ovat vuodesta toiseen suurimpia kuntatalouden kulueriä ja siksi myös tarkan poliittisen ohjauksen alla.

Valtakunnallisesti laajemmin on herätty kuitenkin siihen, että kvartaalitalouden säännöt istuvat huonosti terveydenhuollon pitkäjänteiseen kehittämiseen ja todellisiin terveyshyötyihin.

Yksittäiset valtakunnalliset tai paikalliset reunaehdot ja asetukset muuttavat terveydenhuollon painopistettä toisen kustannuksella.

Kehittäminen neljän vuoden välein vaihtuvalla ohjauksella johtaa sprintteihin yksittäisissä sairausryhmissä ja kokonaisuus tuntuu olevan yhä kauempana oikeudenmukaisesta, järkevästä tai kuluiltaan kestävästä sairaanhoidosta.

Lasku lyhyen tähtäimen ohjauksesta on totta useimmissa sairaanhoitopiireissä yt-neuvotteluiden ja lomautusten muodossa.

Epäröinti aiheuttaa epävarmuutta

Kanta-Hämeessä olemme toistaiseksi välttäneet nämä toimet, mutta maakunnan yhteisen tahtotilan epäröinti jatkaa oman sairaanhoitopiirimme kehitystä kolmen keskuskaupungin – Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan – vastuullisen ja visionäärisen johtamisen kautta, aiheuttaa kohtuuttomia viivästyksiä ja epävarmuutta suunnasta, mihin kantahämäläisten sairaanhoitoa viedään.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ympäristön paineista huolimatta halunnut vastata kantahämäläisen potilaan tarpeisiin. Lähipalveluita on vuodesta toiseen vahvistettu alueellisesti. Riihimäen yksikössä sisätautien ja keuhkosairauksien käynnit ovat lisääntyneet 20 prosenttia edellisestä vuodesta – keskussairaalan lääkärit jalkautuvat entistä enemmän lähelle potilasta.

Riihimäen leikkaustoiminta

Valtakunnallisen asetuksen mukaisesti leikkaustoimintaa Riihimäen sairaalassa ei saanut enää jatkaa, mutta kirurgisista aloista vatsaelinkirurgia, ortopedia, verisuonikirurgia, plastiikkakirurgia, silmätaudit ja naistentaudit tarjoavat palveluita viitenä päivänä viikossa poliklinikalla.

Aiempaa useampi potilas saa sytostaattinsa tai biologisten lääkkeiden laskimonsisäiset tiputukset päiväsairaalassa. Aiempaa useamman potilaan röntgen- tai tietokonetomografiakuvat otetaan Riihimäellä.

Myös psykiatristen potilaiden hoito on osa Riihimäen toimintaa. Kuntoutusosaston profiilia halutaan jatkossa edelleen kirkastaa ja käyttöaste nostaa tehokkaaksi huomioiden erityistä osaamista vaativat potilasryhmät.

Näivettäminen kaukana todellisuudesta

Puheet Riihimäen sairaalan näivettämisestä ovat kaukana todellisuudesta. Myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kanssa on käyty hyvää keskustelua erikoissairaanhoidon toiminnan vahvistamisesta lähitoimintana aiempaa laajemmin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille Riihimäen ja Forssan seutu ovat tärkeitä ja Hämeenlinnan kanssa yhdenvertaisia kumppaneita. Nykyisen keskussairaalan tai tulevan Assi-sairaalan tiloihin ei voida keskittää toimintaa yhtään enempää. Päinvastoin, lähetemäärien kasvaessa lähes kaikilla erikoisaloilla, on lähipalveluiden tuottaminen ja perusterveydenhuollon kanssa yhdessä tekeminen ainoa mahdollisuus. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä kaikilla kunnilla on ääni ja vaikutusvaltaa.

Saavutettava uudenlainen luottamus

Sairaanhoitopiirin toimintakyvyn kannalta meidän on saavutettava uudenlainen luottamus, jossa kokonaiskuvaa kuullaan ammattilaisilta ja faktat ohjaavat pidemmälle kuin mielikuvat – ja jossa kvartaalitalouden realiteeteista huolimatta voimme kehittää aidosti arvoperusteita, potilaalle merkityksellisen terveyden ja resursseiltaan järkevän toiminnan luomista kantahämäläisille.

On aika lopettaa kova peli Kanta-Hämeessä, sillä panoksena on potilas.

Sally Järvelä

johtajaylilääkäri

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Menot