Mielipiteet

Mielipidevieras: Vuoristorata nimeltä Luotsi

Luotsi tunnetaan Hämeenlinnassa muun muassa kierrätyskeskuksen ylläpitäjänä. Kuva: Terho Aalto
Luotsi tunnetaan Hämeenlinnassa muun muassa kierrätyskeskuksen ylläpitäjänä. Kuva: Terho Aalto

Hämeenlinnan Seudun Työvalmennussäätiö Luotsi ilmestyi julkisuuteen (HäSa 31.12. ja 3.1.). Ulkopuoliselle Luotsin tilanne näyttäytyy erikoisena.

Luotsin asema suhteessa Hämeenlinnan kaupunkiin on jälleen työlistalla.

Ensin pitää erityisesti kiittää Hämeenlinnan kaupungin sosiaalipalveluita. Edellisen hallituksen sote-uudistus ja sen kaatuminen on teettänyt runsaasti työtä ja aiheuttanut epävarmuutta.

Hankalissakin tilanteissa Luotsin ja sosiaalipalveluiden välillä on ollut jatkuva ja ratkaisukeskeinen keskustelu. Tavoite on ollut asiakkaiden laadukas ja kustannustehokas palvelu.

Asemaa selvitettiin vuonna 2018

Luotsin asemaa suhteessa Hämeenlinnan kaupunkiin selvitettiin edellisen kerran 2018. Luotsin hallitus asetti tavoitteeksi Luotsin in house -aseman.

Syksyllä 2018 tilanne kääntyi päälaelleen. Kaupunki keskeytti selvitystyön ja päätti yllättäen leikata rajusti työllisyyspalveluiden ostoja Luotsilta.

Vaikeiden neuvottelujen jälkeen säätiön alasajolta vältyttiin. Vuositasolla noin 500 henkilön palvelut turvattiin.

In house -asema edellyttää muun muassa, että tietyn prosenttiosuuden hankinnoista tekee hankintayksikkö, nykyisessä hallinnollisessa rakenteessa Hämeenlinnan kaupunki.

Matemaattinen mahdottomuus

Kaupungin vähentäessä merkittävästi hankintojaan in house -asemasta tuli vuoden 2019 alussa toiminnan kannalta matemaattinen mahdottomuus.

Luotsi teki nopeita ratkaisuja pakkotilanteessa. Kaupungin suunnittelemat leikkaukset tarkoittivat, että säätiön piti saada tuloja muualta. Pakon edessä säätiön hallitus päätti keväällä 2019 luopua toistaiseksi in house -aseman tavoittelusta.

Syksyllä 2019 tilanne muuttui taas, kun kävi ilmi, että kaupunki ei enää rahoita Luotsin kierrätyskeskuksen ja rakennuskierrätyksen toimintaa. Kierrätystä varten on Karanojan kaatopaikka.

Kaupunki kilpailuttaa työllisyyspalvelut

Kaupunki kilpailuttaa työllisyyspalvelut ns. dynaamisella mallilla. Käytännön ongelma on, että kilpailutettavia työllisyyspalveluita ei ole olemassa. Opintojen keskeyttämisuhan alla oleville nuorille ei tällä hetkellä ole Luotsilla ns. työpajapaikkaa.

Työllisyys- ja kierrätysasiat tai nuorten opinnot ovat yleensä strategisesti tärkeiden asioiden kärjessä. Hämeenlinnan kaupunki on toistaiseksi valinnut toisenlaisen politiikan.

Marraskuussa Luotsi ja kaupunki ovat kokoontuneet ja päättäneet selvittää sellaisen hallinnollisen rakenteen, että Luotsin toiminta turvataan.

Luotsi on strategisten haasteiden kannalta hyvin ajan hermolla: Luotsissa on yhdistetty kiertotalous sekä työllisyys- ja sosiaalipalvelut.

Luotsissa voi hankkia osaamista

Kierrätyksen materiaalivirta mahdollistaa monet työtehtävät. Tehtäviä on opinnollistettu eli verrattu toisen asteen ammattitutkintoihin. Luotsissa on mahdollista hankkia tutkintoihin vaadittavaa osaamista.

Lyhyesti: Luotsi-säätiö on tällä hetkellä kierrätystoiminnan ympärille rakennettu vaihtoehtoinen oppimisympäristö.

Toimintaa kehitetään jatkuvasti. Vuoden alussa on käynnistynyt kiertotalouden ympärille rakennettu ja TE-toimiston rahoittama Kiertotie – Reitti Työhön -hanke, joka keskittyy työvoiman kysyntäaloihin.

Luotsi on Hamkin kumppani Uudenmaan liiton rahoittamassa HYPPY-hankkeessa, jossa kehitetään edelleen kiertotalouden liiketoimintamalleja ja ansaintalogiikkaa.

Koulutukseen tarvitaan vaihtoehtoja

Hallitusohjelmassa on tavoite nostaa oppivelvollisuusikä 18 vuoteen. Luotsi on hakenut avilta rahoitusta, jotta pystymme edelleen kehittämään vaihtoehtoista oppimisympäristöä vastaamaan toisen asteen koulutushaasteisiin. Kaikki nuoret eivät viihdy koulun penkillä – tarvitaan vaihtoehtoja.

Haaveeni on, että Hämeenlinnan kaupungin kanssa löydettäisiin rakenne, joka vastaa muuttuviin sosiaali-, työllisyys- ja koulutushaasteisiin sekä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

Tulevaisuuteen menemisessä hallinnolliset rakenteet ja rahoitusmallit tulee rakentaa tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi. Innovatiivisuus ei ole haitaksi.

Heikki Rantala

toimitusjohtaja

Hämeenlinnan Seudun Työvalmennussäätiö Luotsi

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic