fbpx
Mielipiteet

Miksi maskeja valmistetaan, jos niitä ei kannata käyttää?

Kirurgisten maskien riittävyyden arvioidaan olevan hyvä ja hengityssuojainten riittävyyden kohtalainen. Suojavaatteiden riittävyyttä kuvaillaan hyväksi. Kuva: Jussi Nukari
Kirurgisten maskien riittävyyden arvioidaan olevan hyvä ja hengityssuojainten riittävyyden kohtalainen. Suojavaatteiden riittävyyttä kuvaillaan hyväksi. Kuva: Jussi Nukari

Olen pidemmän aikaa, kuten varmasti moni muukin, ihmetellyt kasvomaskien käytön kieltämistä tavallisilta ihmisiltä.

Aikoinaan THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli niitä, mutta terveysministeriön kansliaspäällikkö Kirsi Varhila on kaiken aikaa esittänyt, että niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä eikä ihmiset edes osaisi niitä käyttää.

Tuskinpa suomalaiset nyt sen tyhmempiä sen käytössä olisivat kuin muunkaan maalaiset. Ja muuallahan sitä käytetään oikein urakalla.

Todetaan vain, että maskista ei ole suojaa sen käyttäjälle, muille kuitenkin?

Eikö tästä pitäisi sitten maalaisjärjen mukaan seurata, että kun kaikki käyttävät sitä, niin silloinhan kukaan ei tartuta toistaan? Tätä samaahan eräs tekstari-kirjoittaja kyseli taannoin. Kuten HäSa pääkirjoituksessaan (2.6.) totesi , että ”ministerö hukkasi maskit ja maalaisjärjen”, ja olen ihan samaa mieltä.

Pitikö sinne televisioon vielä tuoda emeritusprofessorikin Marjatta Mäkeläkin hölmöilemään maskiasiassa, eikö Kirsi Varhila riittänyt.

Helsingissä pakolliseksi

Mielestäni Helsingissä pitäisi maskit määrätä pakollisiksi ainakin pariksi kuukaudeksi niin joukkoliikenteessä kuin suurissa kauppakeskuksissakin ja niitähän siellä riittää, mikäli halutaan taata, ettei virus leviä uudestaan.

Meidän kannattaisi ottaa oppia Saksasta, ei Ruotsista, jossa strategia on aivan toinen, joka kuitenkin taitaa pettää. Käsittääkseni Helsinki itse voisi tehdä maskikäytöstä oman päätöksensä!

Kannattaisi ainakin suositella että muuallakin käytettäisiin maskeja ruokakaupoissa ja apteekeissa, Vaikka käyttö olisi vain 70–80 prosentin luokkaa, niin se kannattaisi. Silloin myös ne 70+ ihmiset uskaltaisivat käydä itse ruokakaupoissa ja apteekeissa. Ja vielä, minkä ihmeen takia näitä maskeja sitten alettiin Suomessa valmistaa, jos niitä ei kukaan saa edes käyttää?

Menot