fbpx
Mielipiteet

Niin miten se nyt meni

Perussuomalaisten ajatuspaja julkaisi teoksensa sopivasti samana päivänä, kun Forssan Lehti julkaisi PS:n paikallisosaston puheenjohtajan Pia Kuparisen mielipiteen (10.6).

Ajatuspajan teos katosi jakelusta muutaman tunnin päästä, kun sen vastenmieliseksi koettua sisältöä alettiin puimaan julkisuudessa. Teoksesta venkoillaan irti selitellen, että se olisi vain yhden kirjoittajan näkemys. PS:n puheenjohtajiston allekirjoittamassa tiedotteessa todettiin, että ajatuspajaa tulee opastaa, jotta tällaisilta negatiiviselta kohuilta vältyttäisiin. Huomio kiinnittyy siis siihen miten asiat on sanottu, ei siihen, että asioiden sisällöissä olisi mitään vikaa.

Koska Kuparinen siirtyi kirjoituksensa aikana turvapaikanhakijoiden motiivien epäilystä kutsumaan osaa suoraan taparikollisiksi ja puolustelee, miksi toisaalla heitä voi kutsua roskaksi, onkin aiheen kysyä, vieläkö hän tässä uudessa valossa seisoo sanojensa takana.

Perussuomalaisten ideologiaan kohdistuva kritiikki pohjautuu niiden sisältämiin vastenmielisiksi, vieraiksi ja vaarallisiksi koettuihin asioihin. Kun vihjataan raiskausten olevan seurausta naisten omasta käytöksestä, ei ole ihme, että näkemystä pidetään naisvihamielisenä. Kun vihjataan ulkomaalaisten saastuttavan etnisen ja biologisen kansan, ei ihme, että nähdään yhteyksiä etnosentrismiin. Kun jaetaan samoja näkemyksiä äärioikeiston ja uusfasistien kanssa, ei ole ihme, että yhteydet alkaa kiinnostamaan. Kun jäsenet ja kannattajat toistuvasti osallistuvat natsimielisten ja ääriliikkeiden tapahtumiin ja mielenilmaisuihin tai kuuluvat fasismia kannattaviin yhdistyksiin, ei yhteys ole pelkkää mutua. Eikä ole sattumaa, että juuri PS:n ajatuspaja julkaisee tällaista sisältöä.

Marko Hamilo alkoi profiloitua “persusymppikseksi” Tiede-lehden toimittajana jo yli kymmenen vuotta sitten. Hän myös hurahti puolustamaan Henry Laasasen sovinistisia käsityksiä parisuhdemarkkinoiden markkina-arvosta, joita ajatuspajan julkaisukin toistelee. Nyt Hamilo puolustelee teoksen sisältöä “täydeksi timantiksi” ajatuspajan johtajana.

Perussuomalaiset voivat yrittää hioa retoriikkaansa ja tapoja ilmaista asioitaan maailman tappiin asti. Niin kauan, kun sisältö on ihmisvihamielistä roskaa, ei kohut ja jäsenistön harjaus lopu. Mutta kohuistahan populisti elää, kun vihan lisäksi muuta ei ole.


Manu Mäkinen
(Vas.)

Menot