Mielipiteet

Nimimerkki Juhonpoika mielipiteessään: Lähtisikö Hämeenlinnan kaupunginjohtaja vetämään kävelytempausta?

Tässä kävellään Hämeenlinnan Linnanpuistossa Naisten pankin tapahtumassa syyskuussa vuonna 2016. Kuva: Juhani Salo
Tässä kävellään Hämeenlinnan Linnanpuistossa Naisten pankin tapahtumassa syyskuussa vuonna 2016. Kuva: Juhani Salo

Ihmiselämän mukana on yleensä aina sekä terveyttä että sairautta.

Terveys liittyy paljolti elämäntapoihimme. Nykytieto on jo kauan voinut todistaa, että tupakointi ja alkoholi heikentävät vakavasti terveyttämme.

Koronaa tai muuta sairautta emme voi koskaan paeta. Se on osa meidän elämäämme.

Olemme oppineet viime kuukausien aikana huolehtimaan ehkä paremmin omasta terveydestämme pienilläkin teoilla, kuten käsien pesulla sekä ryhmissä ollen turvavälejä ylläpitäen.

Niitä on hyvä jatkaa, kävi tuon koronan miten tahansa.

Yksi tärkeä asia olisi liikkuminen. Senkin merkitys elämän hyvinvoinnille on jo tieteellisestikin täysin todistettu.

On tärkeää pitää itsensä liikkeessä

Liikkuminen on tärkeää kaikille ja kaiken ikäisille, mutta varsinkin ikääntyneille ihmisille. Se vaikuttaa myönteisesti ja kokonaisvaltaisesti ihmiseen, ei vain fyysiseen vaan myös psyykkiseen puoleen.

Hämeenlinna on mielestäni hoitanut tai sanoisin mahdollistanut ihmisten liikuntaharrastukset varsin hyvin sekä sisätiloissa että ulkona. Niitä on väestömäärään nähden ilmeisesti riittävästi ja niiden laatu korkeatasoista.

Ohjattuja liikuntaryhmiä on lukuisia ja niiden ohjaajat varsin tasokkaita. On täysin luonnollista, että koronan alkaessa ohjatut liikuntaryhmät sisätiloissa lakkautettiin.

Tietenkin odotamme hartaasti, että ryhmät taas pääsisivät toimimaan siten, että myös terveysnäkökohdat tulevat huomioiduiksi, mutta ulkona liikkumisen mahdollisuuksia on todella paljon koko Hämeenlinnan alueella.

Siitä vaan liikkumaan. Jokaisen olisi harrastettava liikuntaa tietenkin omien mieltymystensä mukaan. Näin liikunta olisi itse kullekin vapaaehtoista ja miellyttävää.

Kaikki liikkeelle kykenevät hämeenlinnalaiset eivät ole kiinnostuneita järjestetyistä liikuntamahdollisuuksista. Toki myös hyötyliikunta on hyvää.

Retket luontoon, marjastaminen ja sienestäminen ovat hyviä liikuntamuotoja, samoin pyöräily ja tietenkin suunnistus, pihatyöt ja jopa siivous.

Tavallisin ja yleensä kaikille sopiva liikuntatapa on kävely. Siihen Hämeenlinna voisi sopivin tempauksin saada asukkaansa innostumaan enemmän.

Voisi lähteä myös joukolla liikkumaan, hyvät turvavälit pitäen. Kaupunginjohtaja voisi mennä jossakin ryhmässä edellä, kuten aikoinaan Risto Ryti ja maan johto, kun maaottelukävelyssä kilpailtiin vaikeana ja kohtalokkaana aikana Ruotsin kanssa.

Menot