fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Armeijan on harjoiteltava tutuissa kuopissa

Leopard-taistelupanssarivaunu tutussa kuopassa Parolannummen maastossa helmikuussa vuonna 2011. Kuvaaja: Juhani Salo
Leopard-taistelupanssarivaunu tutussa kuopassa Parolannummen maastossa helmikuussa vuonna 2011. Kuvaaja: Juhani Salo

Taloustoimittaja Arno Juutilainen kirjoitti (HäSa 2.3.) Panssariprikaatin lähtötunnelmista ennen Ruotsin sotaharjoitusta.

Laki (1.7.2018) sotilaallisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta suosisi vastavuoroista harjoittelua, mutta Suomen turva-asema itää vastassa asettaa maamme erikoisasemaan harjoittelun vastavuoroisuudessa ulkoisten kumppanien kanssa.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Kari Nisula kertoi, että tärkein hyöty kansainvälisissä harjoituksissa syntyy, kun niissä voidaan harjoitella joukoilla, joita ei yksin pystyttäisi kokoamaan.

Millä uskottavuudella sellainen joukko voitaisiin tositilanteessa saada maaperällemme tosi toimeen?

Eikö oman maan puolustamiseen valmistauduta juuri niillä joukoilla, jotka pystytään oma-ehtoisesti perustamaan?

Räätälöidyn kansainvälisen korvamerkityn kokoomajoukon muodostaminen jo harjoitustilanteessa jäisi epävarmaksi.

Nisula kuvaa “vanhan kaavan rikkomisena”, että uudella maantieteellisellä alueella, so. Pohjois-Ruotsissa, panssarivaunun tuliasemaksi ei voida valita “tuttua kuoppaa”.

Valmistauduttaessa koko maamme puolustamiseen “tuttujen kuoppien” lisäkehittäminen antaisi haastetta monella omalla leveys- ja pituuspiirillämme.

Mikä sodan ajan tilanne mahdollistaisi Suomen lähettää sotilasjoukkoa Ruotsin tueksi? Pienellä rajakahakalla Kaakonkulmallamme Venäjä tekisi tyhjäksi em. konstellaation.

Yhdysvallat ja Ruotsi ovat ilmoittaneet, että ne tulevat osallistumaan Suomen johtamaan sota-harjoitukseen 2021 tarkoituksella tukea Suomen puolustusta myös mahdollisessa tositilanteessa.

“Lähivakuuttaja” ja “jälleenvakuuttaja” olisivat näyttäytymässä.

Suomen aluetta puolustetaan ja sitä harjoitellaan omalla alueella, omin ja mahdollisin tukijoukoin.

Suomalaisjoukon mahdollinen lähettäminen muiden tueksi kriisissä olisi yhtä epätodennäköistä kuin kylmä päivä helvetissä.

Menot