Mielipiteet

Öykkäröinti pilaa poliittisen keskustelun verkossa

Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Poliittinen keskustelu on muuttunut paitsi heikkotasoiseksi ja vastenmieliseksi seurata myös väsyttäväksi ottaa osaa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa syvällisempi ja palkitsevampi poliittinen keskustelu hukkuu jatkuvan verkkoöykkäröinnin alle.

Selaan Facebookissa päivittäin kymmeniä poliittisia postauksia, joista saisi aikaiseksi mielekkään ja opettavaisen väittelyn. Ajatus poliittisesta keskustelusta sodankäyntinä, jossa toinen osapuoli voittaa ja toinen häviää, tuhoaa aikeeni kuitenkin nopeasti.

Hylkääminen ilman selityksiä

Toinen onnistuneen keskustelun lamauttaja on ilmiö, jonka olen nimennyt poliittiseksi ghostaamiseksi. Ghostaaminen eli hylkääminen ilman selityksiä on eräänlaista verkkoöykkäröintiä sekin.

Ghostaamisen peruskaava on seuraava: mikäli keskustelukumppanilta kysyy lisäkysymyksiä tai vaatii tarkennuksia tai perusteluita väitteilleen, hän katoaakin kuin aave.

Siinä missä seurustelusuhteissa ghostaaminen on tuhoisaa ja itsekästä vallankäyttöä, on poliittisen ghostaamisen takana useimmiten joko heikot keskusteluvalmiudet tai tyhjänpuhumisen suuri todennäköisyys – monesti molemmat. Ghostaaja ei ole valmis haastamaan näkemyksiään, vaan tyytyy lyhytkestoisen tyydytyksen toivossa ainoastaan lietsomaan hämmennystä ja epävarmuutta. Ghostaamalla verkkoöykkäri tulee kuitenkin paljasteeksi haavoittuvuutensa ja bluffinsa.

Keskustelu tukahtuu, jos argumentoinnin tavat unohtuvat

Poliittisessa keskustelukulttuurissa on valitettavasti ghostaamistakin isompia ongelmia.

Poliittinen keskustelu vaatii työtä, tekniikkaa, oikeanlaista keskusteluilmapiiriä ja epävarmuuden sietämistä. Jos ihannoinnin kohteena ovat parhaita tarinoita sepittävät, nokkelimpia meemejä jakavat tai omalla erinomaisuudellaan ylpeilevät poliittiset pilailijat, on aidon vuoropuhelun tavoittelu ajanhukkaa.

Keskustelu tukahtuu lisäksi, jos hyvät argumentoinnin tavat, muita huomiova käytös, empatia ja etupainotteisesti harjoitettu terve itsesensuuri ovat unohtuneet jo alkuunsa.

Erityisesti argumentoinnin tasosta viimeaikainen kansanedustaja Mäenpäätä koskeva keskustelu antaa valitettavan heikon kuvan. Filosofian opettajien suljetussa ryhmässä kyseistä keskustelua kiitettiin argumentaation aarreaitaksi, niin paljon virheitä, paatosta ja varoittavia esimerkkejä se sisälsi.

Ei kannata lannistua

Verkkoöykkäröinti pilaa sosiaalisen median rajattomat mahdollisuudet kehittävälle poliittiselle keskustelulle.

Ghostaajat eivät aiheuta pettymystä vain deittaillessa, vaan he voivat olla masentavia tapauksia myös poliittisen keskustelutahdon kannalta.

Asiasta ei kuitenkaan kannata lannistua. Poliittinen ghostaaminen nimittäin paljastaa, ettei yksilöllä ole riittävää kypsyyttä kohdata ja käsitellä vaikeita tunteita ja haastavia tilanteita. Hyvä poliittinen keskustelu taas edellyttää sitä.