Mielipiteet

Palmian mielipide: Haluamme kuunnella kouluruokaa syöviä lapsia ja nuoria

Palmian mobiilisovelluksella voi antaa palautetta kouluruuasta ja mobiilista löytyvät myös koulujen ruokalistat. Kuva: Toni Rasinkangas
Palmian mobiilisovelluksella voi antaa palautetta kouluruuasta ja mobiilista löytyvät myös koulujen ruokalistat. Kuva: Toni Rasinkangas

Iloitsemme Hämeenlinnan Tuomelan koululaisten kannanotosta, jolla pyritään parantamaan kouluruoan maistuvuutta ja vaikuttamaan ruokahävikin vähentämiseen. Hämeen Sanomat kertoi 30.9. julkaistussa artikkelissaan, että lapset miettivät mitä tekisivät keräämälleen adressille.

Olemme halukkaita vastaanottamaan adressin, ja syventämään palautekeskustelua koululaisten kanssa.

 

Teemme Palmiassa uraauurtavaa työtä digitaalisen palautteen antamisen ja käsittelyn kehittämisessä. Olemme muun muassa luoneet maksuttoman mobiilisovelluksen koululaisten ja heidän vanhempiensa käyttöön.

Se toimii palautekanavana ja sieltä näkyvät myös aterioiden ravitsemus- ja ainesosatiedot.

Kouluruoka-sovelluksella on yli 15 000 käyttäjää. Palautetta voi antaa myös palautelomakkeilla ja verkkosivujemme kautta.

Lisäksi jatkamme kohtaamisia koululaisten kanssa: Hämeenlinnan alakoulujen ruokaraati kokoontui 2.10. ja yläkoulujen oppilaskunnan edustajat tulevat arvioimaan ruokia 6. marraskuuta.

 

Julkisessa ruokapalvelussa ravitsemissuositukset ovat isossa roolissa ja vaikuttavat tarjontaan. Samalla kun noudatamme kouluruokasuosituksia, haluamme kehittää ruokailua paitsi tilaaja-asiakkaan eli kaupungin, myös koululaisten ja lasten kanssa.

Palautekanavien tuominen koululaisten arkeen on toiminut kuin aarrearkun avaimena; nyt saamme palautetta asioista, joihin on kenties kaivattu muutosta jo aiemmin.

Saamme ruokapalveluihin keskimäärin tuhat palautetta kuukausittain. Hämeenlinnassa ja Riihimäellä olemme esimerkiksi poistaneet valikoimasta tomaattisen kalavuoan, kasviskastike rosson ja papu-porkkanakiusauksen palautteiden perusteella. Riihimäellä perjantaille kiinnitetty kasvisruokapäivä poistettiin. Hyödynnämme palautteita jatkossakin palvelun ja ruokalistan kehittämisessä.

 

Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen tavoitteemme. Vain syöty ateria ravitsee – ja vaikuttaa ruokahävikkiin.

Ruokien kehittämisellä on aina tavoitteena saada koululaiset ruokatauolla lautasten ääreen. Jatkamme meillä ruokailevien lasten ja nuorten kuulemista paitsi digitaalisesti myös yhteisissä kohtaamisissa.