Mielipiteet

Perussuomalaiset: Hämeenlinnan johto on menettänyt luottamuksensa – Kenakkala ja Rautio vastaavat välittömästi

Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä puhumassa Raatihuoneella. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä puhumassa Raatihuoneella. Kuva: Riku Hasari

Olemme syvästi huolissamme Hämeenlinnan kaupungin johdon toimista niin sanotussa Rimpelä-tutkinnassa.

Poliisi ilmoitti joulukuussa 2019, että se käynnistää rikostutkinnan, jossa strategiajohtaja Markku Rimpelää epäillään törkeästä virkarikoksesta. Tutkinnan keskiössä ovat Seminaarin koulun vuokrasopimukseen liittyvät ilmeiset väärinkäytökset.

Iltalehden uutisen (28.8.) mukaan kaupunki ei vaadi korvauksia, siitäkään huolimatta, jos Markku Rimpelä tuomittaisiin virkarikoksesta.

Perustuslain mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Kaupunki ollut salaileva

Kaupunki on ollut koko Rimpelään kohdistuvan tutkinnan sekä sitä edeltävän ajan julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella salaileva, passiivinen ja epämääräinen.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala on ilmoittanut luottavansa Rimpelään. Hän totesi mm. 11.12.2019 Ylen haastattelussa, että hän uskoo, että tutkintaan liittyvät asiat on hoidettu säännösten ja lakien mukaisesti.

Kaupunki on jättänyt tekemättä Rimpelästä tutkintapyynnön, vaikka epäily lainvastaisesta toiminnasta on ollut julki tulleiden seikkojen perusteella ilmeinen jo varhain.

Laki kunnallisesta viranhaltijasta (47§) velvoittaa tekemään viipymättä rikosilmoituksen viranhaltijan ilmeisestä virkarikoksesta.

Rimpelän ilmeinen jääviys sivuutettu

Kaupunki on myös sivuuttanut kokonaan Rimpelän ilmeisen jääviyden, vaikka viranhaltija ei saa Lain kunnallisesta viranhaltijasta mukaan tulla sivutoimensa vuoksi esteelliseksi tehtävässään.

Rimpelän tapauksessa on myös systemaattisesti pyritty salaamaan asioita kaupunkilaisilta.

Rimpelältä pyydetty selvitys toimistaan salattiin aluksi ja julkistettiin vasta paineen alla. Ainakin Rimpelän jääviysselvitys (HäSa 13.12.2019) sekä kaupunginhallituksen Rimpelää käsittelevien pykälien otsikot salattiin lainvastaisesti (IL 28.8.).

Kaupunkilaisilla on oikeus saada tietää

Erittäin vakavaksi tilanteen tekee se, että kaupungin edustajat ovat todenneet, ettei kaupungille ole aiheutunut Rimpelän toiminnasta vahinkoa, eikä kaupunki hae korvauksia, mikäli Rimpelä tuomitaan rikoksesta (IL 28.8.).

Kaupunkilaisilla on oikeus saada tietää, mihin perustuu väite siitä, ettei kaupungille ole aiheutunut Rimpelän toiminnasta vahinkoa. Kaupunkilaisilla on myös oikeus tietää, miksi korvauksia ei haeta, mikäli rikostuomio annetaan.

Vaadimme julkista vastausta

Vaadimme, että kaupunginhallitus sekä kaupungin johto lakimiehineen vastaavat näihin kysymyksiin julkisesti.

Vaadimme myös, että Rimpelä hyllytetään tehtävistään tutkinnan ajaksi ja hänet erotetaan tehtävistään ja häneltä vaaditaan vahingonkorvauksia, mikäli hänet tuomitaan virka- tai muista rikoksista.

 

 

Lue myös: Hämeenlinnan kaupunki ei vaadi Rimpelälle rangaistusta (Iltalehti / HäSa 28.8.2020)

Menot