fbpx
Mielipiteet

Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielipide: "Pöölit" ovat vastuuttoman politiikan seurauksia 

Pysäköinti- ja palvelulaitos Pööli avautui Hämeenlinnassa viime vuonna lokakuun puolivälissä. Kuva: Riku Hasari
Pysäköinti- ja palvelulaitos Pööli avautui Hämeenlinnassa viime vuonna lokakuun puolivälissä. Arkistokuva: Riku Hasari / HäSa

Perussuomalaiset ovat varoittaneet Hämeenlinnan talouden alamäestä ainakin vuodesta 2013.

Olemme esittäneet talouden tasapainottamista keskittymällä välttämättömiin investointeihin kuten kouluihin ja päiväkoteihin, rakennusten huollon tehostamista, korjausvelan pienentämistä, ulkoisten ostojen perkaamista sekä hallinnon ja yhtiöiden harventamista jne. Keinomme ovat edelleen ajankohtaisia.

Hämeenlinnan taloutta on kuitenkin hoidettu vastuuttomasti. Edelleen väitetään, että rakentamalla suuria ja kalliita vetovoimarakennuksia saadaan talous tasapainoon, lisää asukkaita, verotuloja ja työpaikkoja kuin itsestään.

Se ei tietenkään pidä paikkansa. Kaupungin kolme pysäköintitaloa ovat tästä karmea esimerkki.

“Mikään pysäköintitaloista ei kannata”

Pöölin valmistuttua Hämeenlinnan kaupungin omistaman Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n taseessa on noin 20 miljoonaa euroa kaupungin takaamaa velkaa kolmesta laitoksesta. Lisäksi kaupunki on pääomittanut pysäköintiyhtiötä noin 7,8 miljoonalla eurolla.

Mikään pysäköintitaloista ei kannata. Jokaisen pysäköintilaitoksen valmistelussa päättäjille on kuitenkin esitetty harhaanjohtavia lukuja ja haaveita, joiden mukaan laitokset kannattavat ja tuovat elinvoimaa. Vaikka Kaivo- ja Keinuparkki osoittautuivat kannattamattomiksi, nykyiset valtapuolueet halusivat rakentaa vielä 18 miljoonan euron Pöölin.

Valtuuston enemmistö on ajanut pysäköintiyhtiön selkä seinää vasten. Yhtiö ei tule selviämään lainoistaan ilman suuria kaupungin tukia.

Pendelöijät saadaan Pööliin vain nykyistä merkittävästi pienemmillä parkkimaksuilla, joten pysäköinti ei tule tuottamaan riittävästi edes käyttömenoihin ja korkoihin lyhennyksistä puhumattakaan.

Kaupungin rahoitettavaksi tuleva osuus yhtiön veloista tuleekin kasvamaan voimakkaasti, koska jo ennen tietoa pendelöijien kadosta kaupunki joutui sitoutumaan 150 000 euron vuosiavustukseen yhtiölle.

“Ongelmat ovat olleet nähtävissä”

Pöölin ongelmat ovat olleet nähtävissä suunnittelusta alkaen. Ne olisi voitu välttää hoitamalla velvoitepysäköinti alueen asunto- ja kiinteistöyhtiöiden yhteisen kortteliyhtiön rakennuttamalla laitoksella ja liityntäpysäköinti ilmaisella hiekkaparkilla.

Esitimme kaupunginhallituksessa 26.11.2018 Asemanrannan liityntäpysäköinnin ja alueen kadunvarsipysäköinnin toteuttamista irrallaan velvoitepysäköinnistä maksuttomana, aikarajoitettuna pysäköintinä myös jatkossa. Edelleen 18.3.2019 esitimme, että ellei parkkitalon rakentamista voida enää kokonaan estää, toteutetaan vain 300 autopaikan 1. vaihe, joka olisi tarkoittanut noin 7 miljoonan säästöä.

Perussuomalaiset ovat ehdottaneet kaupungin pysäköintitragedian vaihtoehdoiksi pysäköintinormien purkua, kiekkopaikkojen palauttamista ja asukasrahoitteisten kortteliyhtiöiden käyttöä velvoitepysäköintiin.

Nykyistä vastuullisempia päätöksiä

On välttämätöntä, että valtuutetut ovat jatkuvasti hereillä erityisesti päätöksissä, joilla on suuri merkitys asukkaiden peruspalvelujen turvaamiselle ja talouden tasapainolle.

Jokainen uusi “Pööli” tarkoittaa säästöjä muualta, sillä kaupungin tuloja ei kyetä lisäämään samaa tahtia kun “Pöölit” lisäävät menoja.

Meillä on vielä mahdollisuus tasapainottaa kaupungin talous ja pelastaa myös pitäjien peruspalvelut, mutta se edellyttää suurta muutosta ja nykyistä vastuullisempia päätöksiä.

Lulu Ranne

valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (ps.)

Teppo Turja

valtuustoryhmän pj, valtuutettu (ps.)

Jani Koivusaari

valtuutettu (ps.)

Vesa Mäkinen

valtuutettu (ps.)

Antero Niemelä

valtuutettu (ps.)

Jonni Levaniemi

1. varavaltuutettu (ps.)

kaikki ehdolla kuntavaaleissa

Menot