Mielipiteet

Mielipide: Turhaa kiukkuilua toriparkista tai postin siirrosta, kun on oikeita ongelmia torin ulkopuolella

Hauholla asuva Petri Perkiö harmitteli syksyllä Hämeen Sanomien jutussa palveluiden poistumista yksi toisensa jälkeen kirkonkylältä. Kuva: Pekka Rautiainen
Hauholla asuva Petri Perkiö harmitteli syksyllä Hämeen Sanomien jutussa palveluiden poistumista yksi toisensa jälkeen kirkonkylältä. Kuva: Pekka Rautiainen

Samaan aikaan, kun kanta-kaupungissa jankataan kyllästymiseen asti toriparkista ja itketään asiamiespostin siirrosta muutamalla kilometrillä, niin myös maalla pitäjissä tapahtuu.

Meiltä täältä Hauholta otetaan alas myös kirjaimellisesti viimeinenkin tunnusmerkki siitä, että täällä koskaan mitään pankkia olisi ollutkaan. Pankkeja oli muutama vuosi sitten vielä kolme.

Postihan meiltä lakkautettiin jo viime syksynä, mutta kaikkien hauholaisten iloksi ”lähipostimme” siirtyikin vain kolmekymmentä kolme kilometriä kauemmas kanta-kaupunkiin Aulangontie ykkösessä sijaitsevaan markettiin. On se hienoa. Samalla siinä toki näppärästi hoitaa myös päivän ruokaostokset.

 

Kuinka mahtaa muuten pitkällä aikavälillä sille pitäjän viimeiselle marketille käydä, kun ihmiset alkavat hoitamaan pankki/ postiasiat kaupungissa ja siinä sivussa myös ruokaostokset ?

Pankkiasioiden hoitoonkaan ei tarvitse ajaa kuin reilu kolmekymmentäviisi kilometriä suuntaansa, ja jos on oma auto, niin eihän se ole kuin tunnin parin reissu käydä hoitamassa asiansa.

Entä sitten he, jotka ovat töissä päivät täällä pitäjissä? Täytyy anoa palkatonta vapaata, että kerkiää pankkiin tai postiin.

 

Entä yrittäjät? Varsinkin jos joutuu päivittäin käyttämään postin palveluita, lähettämään paketteja ja noutamaan niitä. Työaikaa kuluu yhden työpäivän verran viikossa pelkästään postissa asiointiin.

Ja joukkoliikenne, juu sillä ei pääse, varsinkaan jos asuu pikkaisenkin keskustan ulkopuolella. Toki pikkureippailu pitää sivukylien mummut ja papat kunnossa, kun ensin kävelee tai pyöräilee vaikkapa kymmenen kilometriä pysäkille ja huomaa siellä, ettei se bussi kuljekaan juuri sinä päivänä, vaan vasta ylihuomenna.

Pitäjän sivukylillä asuville pankki tai posti asioiden hoito, mikäli ei satu muuta asiaa olemaan kaupunkiin, ei se ole kuin päivän reissu käväistä pankissa tai postissa pikaiseen.

Eli turhaa itku-potkukiukkuilua ja draamaa toriparkista tai postin siirrosta, kun on oikeita ongelmia torin ulkopuolella.

 

Menot