fbpx
Mielipiteet

Professori Atte Korhola vastaa kritiikkiin: Evon työryhmä kuulee paikallisia toimijoita – Toimeksianto koskee vain valtion maita

Latvatupa on yksi Evon nykyisen retkeilyalueen vuokrakämpistä. Kuva: Pekka Rautiainen
Latvatupa on yksi Evon nykyisen retkeilyalueen vuokrakämpistä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen Sanomat uutisoi 25.1. maanomistajia edustavien järjestöjen vaatimuksesta päästä mukaan Evon tiedekansallispuistoa pohtivaan alueelliseen työryhmään, jonka kokoonpano julkistettiin viime viikon lopulla.

Uutisen mukaan maanomistajia ”korpeaa” työryhmän ulkopuolelle jääminen, ja Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistykset sekä MTK Häme ovat kirjelmöineet asiasta kansallispuiston valmistelusta vastaavalle ympäristöministeriölle.

Helsingin yliopisto on ministeriön toimeksiannosta asettanut työryhmän, jonka kokoaminen on ollut vastuullani. Työryhmän kokoamisessa lähdettiin liikkeelle siitä, että sen kokoonpanossa heijastuu monipuolinen Evon alueen tuntemus ja käyttö.

Eri näkemysten kuuleminen on tärkeää

Alueellisessa työryhmässä tarvitaan laajasti paikallisten toimijoiden näkemyksiä ja niiden kuuleminen on ensiarvoisen tärkeää työryhmän onnistuneelle toiminnalle.

Koska toimijoita ja erilaisia intressiryhmiä on paljon, täytyi työryhmän koko rajoittaa järkeviin mittasuhteisiin, jotta se pystyy toimimaan tehokkaasti. Tämän vuoksi jouduin pohtimaan tarkkaan ryhmän kokoonpanon kriteerejä.

Työryhmän toimeksianto koskee vain valtion maita

Paikallisten maanomistajien kannalta olennainen yksityiskohta lienee se, että toimeksiannon mukaisesti työryhmän mandaatti koskee vain valtion Evolla omistamia alueita. Ensisijaisuus tuli siten luonnollisesti tahoille, joilla on suoraa intressiä valtion maita ja niiden käyttöä kohtaan.

Se miksi yksittäisten maanomistajien tai liikkeenharjoittajien kutsuminen varsinaiseen työryhmään on lisäksi haasteellista, johtuu mahdollisista näkemyseroista eri toimijoiden ja henkilöiden välillä.

Yksittäisten toimijoiden ja paikallisten metsänhoitoyhdistysten kohdalla pyrimme vahvasti siihen, että heidät saadaan tulevina kuukausina moniäänisesti ja -puolisesti kertomaan kantansa työryhmälle ja samalla tuomaan mahdolliset huolensa työryhmän tietoon.

Järjestäytymiskokous on lähiaikoina

Työryhmä kokoontuu järjestäytymiskokoukseen lähiaikoina ja kattava suunnitelma alueen toimijoiden kuulemisesta on heti asialistalla.

Eri tahojen kokonaisvaltaisella kuulemisella uskomme saavuttavamme paremman lopputuloksen kuin vakinaisella työryhmän jäsenyydellä. Työryhmä aikoo osallistaa paikallisia mukaan tähän mielenkiintoiseen prosessiin kattavasti ja paikalliset pääsevät kertomaan näkemyksensä monipuolisesti Evon alueen kehityksestä.

Lue myös: Evon kansallispuisto on vietävä maaliin yhteisesti (pääkirjoitus, 27.1.2021)

Menot