fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Päivi Räsäsen tapaus osuu sananvapauden ytimeen - Toivon vilpittömästi, että syytteet kaatuvat

Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Räsästä vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Räsästä vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Helsingin käräjäoikeus aloitti maanantaina riihimäkeläisen kansanedustajan Päivi Räsäsen homoseksuaalisuutta koskevien kirjoitusten käsittelyn. Syyttäjät vaativat entiselle poliisiministerille 120 päiväsakon suuruista rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yhteensä syytteitä on kolme.

Vaikka en itse ole juuri mistään Räsäsen kanssa samaa mieltä, on hänen tapauksensa sekä kansallisesti että kansainvälisesti ennenkuulumaton.

Oikeudenkäynti on itse asiassa sanan- ja ilmaisunvapauden ytimessä.

“Olisi väistämättä ennakkoratkaisu”

Mahdollinen tuomio olisi väistämättä ennakkoratkaisu, joka mahdollistaisi hyvin laajan valtion kontrollin sananvapauskysymyksissä.

Pohjimmiltaan kyse onkin siitä, onko Suomessa mahdollista jatkossakin ilmaista oma vakaumuksensa ilman, että se on vastoin lakia.

Tapauksesta vielä erikoisemmaksi tekee se, että syyttäjä on kohdistanut vaatimuksia myös Yleen.

Syyttäjät vaativat, että Yle poistaisi verkosta osia Ruben Stillerin Yle Puheella isännöimästä ”Mitä Jeesus ajatteli homoista” -radiohaastattelusta.

Vaatimusta ei voi kuin ihmetellä – miten syyttäjä voi kohdistaa vaatimuksia tahoon, joka ei ole tapauksessa asianosaisena?

On vähintäänkin lakien venyttämistä, mikäli haastattelun poistamista perusteltaisiin sananvapauslain 22 § mukaisella hävittämismääräyksellä.

Piispa kuvasi osuvasti

Suomea on tähän asti pidetty sananvapauden mallimaana. Toivon vilpittömästi, että asia myös pysyy tällaisena ja Räsästä kohtaan esitetyt syytteet kaatuvat.

Helsingin hiippakunnan piispa julkiset lausunnot kuvasikin viestintäpalvelu Twitterissä maanantaina tilannetta osuvasti: ”Olen toivonut usein, että Päivi Räsänen ei puhuisi niin jyrkästi … On silti kolkko ajatus, että hänen puheensa olisivat Suomessa rikos. Ilman sanan- ja uskonnonvapautta ei ole mitään vapautta”.

Menot