fbpx
Mielipiteet

Sairaanhoitaja ja sairaanhoidon opettaja: Palkka pieneni, mutta katunut en ole hetkeäkään

Suojavarustukseen pukeutunut hoitaja ottaa näytettä koronaepäillyltä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 3. huhtikuuta 2020. Kuva: Roni Lehti
Suojavarustukseen pukeutunut hoitaja ottaa näytettä koronaepäillyltä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 3. huhtikuuta 2020. Kuva: Roni Lehti

Nimimerkille Realisti (HäSa 21.4.): Olen kanssasi samaa mieltä lääkäreiden vastuusta ihmishenkien pelastamisessa, mutta mikä on hoitajien vastuu?

Miten heidän osuutensa vaikuttaa lääkäreiden päätöksiin? Lääkärit eivät voi aina olla läsnä tarkkailemassa potilaiden vointia. Lääkärit tekevät oman arvokkaan työnsä, mutta myös hoitohenkilökunta tekee oman arvokkaan työnsä.

Mielestäsi sairaanhoitajakoulutusta ei voi verrata pörssiyhtiön toimitusjohtajan koko elämän kestäneeseen koulutukseen. Mihin perustat väitteesi?

Oma urakehitykseni

Voin kertoa oman urakehitykseni. Olen opiskellut sairaanhoitajaksi ja erikoistunut psykiatriseen hoitotyöhön. Jatkoin opintoja sairaanhoidonopettajaksi ja terveystieteiden maisteriksi.

Olin opettajana mm. Hämeen ammattikorkeakoulussa, osin koulutusohjelmajohtajana. Lisäksi suoritin useita approbatur-opintoja ja muuta lisäkoulutusta kehittääkseni ammatillista osaamistani. Olin myös mukana terveyskeskuksen kriisiryhmän toiminnassa ilman korvausta.

En ole katunut hetkeäkään

Sairaanhoitajana halusin palata takaisin kliiniseen työhön Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Palkka kyllä pieneni, mutten katunut hetkeäkään, koska olen sairaanhoitaja ja haluan auttaa ihmisiä.

Opiskelijoitani olin jo opettanut mielestäni parhaani mukaan tekemään tätä arvokasta työtä.

Opiskelin kriisi- ja traumapsykoterapeutiksi, eli tutkintoon johtavia opiskeluvuosia kertyi noin 13 vuotta.

Mietinkin, miten nimimerkin kuvaamien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja koko elämän kestävä koulutus korreloi näihin koulutuskokemuksiini.

Meitä on monta

Tiedän, etten ole ainut, joka kollegoista on valinnut minun tieni. Meitä sairaanhoitajia on monta, jotka jatkuvasti kehittävät omaa ammattitaitoaan. Olen itsekin heitä opettanut. Olemme ylpeitä ja etuoikeutettuja työstämme.

Kiitos työkavereille ja potilailleni. Kiitos Esa Ylä-Korpi (HäSa 16.4. ja 22.4.).

Menot