fbpx
Mielipiteet

Sairaanhoitajan mielipide: Raha tämän kiistan ratkaisee, ei mikään muu

Pöydän päädyssä valtakunnansovittelija Anu Sajavaara (selin), pöydän oikealla puolella kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen ja KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas ja pöydän vasemmalla puolella Tehyn Millariikka Rytkönen, Else-Mai Kirvesniemi ja Anne Sainila-Vaarno sekä Superin puheenjohtaja Silja Paavola ennen hoitajien työkiistan neuvotteluja valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 13. syyskuuta 2022. Kuva: Markku Ulander

Pääkirjoituksen (HäSa 17.9.) “Palkkakiistan kärjistyminen ei palvele ketään” lopussa todetaan: “Rahakaan ei ole ratkaisu. ” Jälleen kerran viitataan hoitajien joukkoirtisanoutumiseen vuonna 2007 työtaistelutoimenpiteenä.

Toivon, että journalismi toimisi edelleen vallan vahtikoirana ja toisi kansan tietoon totuuden.

Minä olin osa sitä totuutta. Minä keräsin keskussairaalassa hoitajien irtisanoutumisilmoituksia, koska mitkään perustelut, tilastot hoitajapulasta, kansalaisten tuki, johtamisen ongelmat ja kirjoitukset hoitajien ahdingosta eivät vaikuttaneet Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalosen mielipiteeseen.

Jalosen mukaan palkankorotuksiin ei kerta kaikkiaan ollut varaa.

Turhaa toivoa “Sari Sairaanhoitajasta”

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen populistiset puheet “Sari Sairaanhoitajan” palkan parantamisesta herättivät hoitajista toivoa, että asia hoidetaan.

Kun hoitajat olivat pettyneet aiempien työtaistelujen tuloksiin, päädyttiin järeään keinoon.

Joukkoirtisanoutumisiin hallitus vastasi kyhäämällä pikavauhtia pakkolain, jonka perusteella irtisanoutuneet hoitajat pakotetaan töihin uhkasakon voimalla eli hoitajilta viedään laillinen lakko-oikeus.

Tarkoitus oli, että poliisi hakee työstään irtisanoutuneita hoitajia työpaikalleen. Kuulostaako tutulta tänä päivänä?

Hyväksyimme neuvottelutuloksen, koska yhteiskunta ja sen päättäjät olivat vieneet meiltä keinot painostaa työnantajaa sopimuksen tekoon. Ja ne samat päättäjät istuivat silloinkin meidän palkkapussimme päällä.

Palkankorotukset valuivat koko kuntakentälle

Kun hyväksyimme 2007 pienet palkankorotukset, ilmoitti Markku Jalonen heti seuraavana päivänä julkisuudessa, että hoitajien työtaistelu-uhalla saamat korotukset tulee koko kuntakentälle.

Markku Jalonen halusi mitätöidä hoitajien työtaistelun tulokset ja jakoi työnantajansa eli veronmaksajien rahaa kaikille kunta -alan työntekijöille läheteistä lääkäriin ja opettajaan; sille palkansaajajoukolle, jotka olivat jo tehneet sopimuksen palkoistaan.

Tämän jälkeen me hoitajat emme ole luottaneet Jalosen liturgiaan, jonka mukaan “nyt ei ole varaa palkankorotuksiin”.

Hoitajien palkankorotukset eivät kaataneet kilpailukykyä vuonna 2007. Sen teki Markku Jalonen esikuntineen. Tämän totuuden toivoisi journalistien muistavan.

Nyt näyttää historia toistavan itseään, mutta tällä kertaa me emme luota enää Jaloseen, emmekä poliitikkojen lupauksiin. Raha tämän ongelman ratkaisee, ei enää mikään muu.

Esa Ylä-Korpi

ammattiaan arvostava sairaanhoitaja

Hämeenlkinna

Menot