Mielipiteet

Sairaanhoitajan mielipide: Sari Raution ja kaltaistensa kaksoisviestintä kyllästyttää

Kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen johdatti puolueensa vuoden 2007 vaalivoittoon "Sari Sairaanhoitajan" siivellä. Kuvassa Katainen yleisönsä joukossa Hämeenlinnan torilla saman vuoden elokuussa. Kuva: Juhani Salo, arkisto
Kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen johdatti puolueensa vuoden 2007 vaalivoittoon "Sari Sairaanhoitajan" siivellä. Kuvassa Katainen yleisönsä joukossa Hämeenlinnan torilla saman vuoden elokuussa. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Sari Rautio, kiitän vastauksestasi (HäSa 21.4.). Kirjoituksesi oli sujuva, tyylikäs ja kaikkea hyvää tarjoava. Politiikka on mielenkiintoinen laji, jota on vaikea ymmärtää hoitajan koulutuksella.

Toivoit ensin tässä poikkeustilassa kunta-alan palkkaneuvotteluihin ymmärrystä, ettei ”raha edelleenkään tule seinästä” ja ilmoitit sitten kirjoituksessasi, ettet tarkoittanut hoitajia sanavalinnallasi, joka oli kuitenkin mielestäni vahvasti mielipiteisiin vaikutta.

Kyllä nyt neuvotellaan myös hoitajien työehtosopimuksesta, joten toiveesi koskee myös meitä.

Miksi muuten Sari mielestäsi meidän pitäisi neuvotella palkoistamme poikkeuksellisesti valmiuslakien aikana? Me emme lakkoile valmiuslain aikana, mutta haluamme, että lailliset neuvotteluiden tukitoimet ovat hoitajillakin käytössä, kun työehtosopimuksesta väännetään.

Olen kyllästynyt kaksoisviestintään

Sari Raution tekstistä nousee esille kovin tuttu johtajille ja vallankäyttäjille tyypillinen kaksoisviesti. Kiitämme teitä ja arvostamme tekemäänne työtä, mutta se ei saa aiheuttaa enempää kustannuksia.

Olen kyllästynyt tällaiseen viestintään. Minä tiedän tekeväni tärkeää työtä, mutta ansaitsen kutsumustyöstäni paremman rahallisen korvauksen ja sen vuoksi kannatan ammattijärjestöni tavoitteita näissä neuvotteluissa. Meitä on iso joukko ja siksi kustannuksetkin palkankorotuksista ovat suuremmat.

Olin mukana vuoden 2007 neuvotteluissa

Sari kuvasi myös vuoden 2007 neuvottelukierrosta sopivan valikoivasti.

Olin silloin mukana. Tehy ja Super esittivät hoitajille muuta kunta-alaa korkeampia korotuksia työn vaativuuden perusteella. Koska olimme silloinkin kunta-alan yleissopimuksessa, ei meillä ollut mahdollisuutta neuvotella työantajan kanssa vain hoitoalaa koskevista ongelmista.

Muut kunta-alan järjestöt hyväksyivät nopeasti työnantajan esittämän nimellisen korotuksen, mutta me emme.

Hoitajia painostettiin ja jahdattiin

Päädyimme työtaisteluun ja hoitajat ympäri maan irtisanoutuivat viroistaan. Vastaiskuna eduskunta sääti pikalain, missä hoitajia kiellettiin irtisanoutumasta. Se johti työpaikoilla hoitajien painostamiseen ja uhkailuun ja jo irtisanoutuneiden hoitajien jahtaamiseen kotoa ja kesämökeiltä. Heitä jahdattiin valtion päätöksellä kuin rikollisia.

Tilanne kiristyi niin, että vihdoin neuvotteluissa saavutettiin kompromissi, mikä toi hoitajille, myös liittoon kuulumattomille, isommat palkankorotukset kuin muille jo sopimuksen tehneille työntekijöille.

Tämän jälkeen kuntatyönantaja, joka oli väittänyt, ettei ole rahaa hoitajien korotuksiin, jakoi saman palkankorotuksen kaikille muillekin kunta-alan työntekijöille, eli yhtäkkiä sitä rahaa löytyikin kylvettäväksi joka puolelle.

Se oli myös ”Kauko Kunnanjohtajan” korotus

Se ei ollut kokoomuksen Jyrki Kataisen ”Sari sairaanhoitajan” palkankorotus, vaan myös ”Kauko kunnanjohtajan”, eli kuntatyönantajan ideologisista syistä koko kuntakenttään jakama yleiskorotus, joka tuli kalliiksi valtiolle ja kunnille: siitä olen Sarin kanssa samaa mieltä. Pelkkä hoitajien korotus työtaistelun tuloksena ei sitä olisi tehnyt.

Eivät eurot tule seinästä Hämeenlinnassakaan

Veronmaksajana ihmettelen myös, mistä Sari ja hänen kumppaninsa aikovat ottaa monta kymmentä miljoonaa euroa investointeihin, jotka koskevat mm. turhaa ja moneen kertaan loppuun käsiteltyä toriparkki hanketta, Hämeensaareen suunniteltua ”Sunny Ice Centeriä” tai ylivelkaantuneen parkkiyhtiön pystyssä pitämistä. Eivät nekään eurot seinästä tule.

Olen yli kolmekymmentä vuotta tehnyt hoitotyötä vaikeasti sairaiden ihmisten ja heidän läheisten kanssa. En halua, että kiltteyttämme ja uhrautumistamme käytetään hyväksi. Katkera en ole, mutta turhautunut kyllä työnantajapuoleen. Haluan, että hoitoalalla on sellaiset palkat, että ala kiinnostaa nuoria tulevaisuudessakin.