fbpx
Mielipiteet

Sanni Grahn-Laasonen: Kokoomuksen oppositiopolitiikka on vastuullista

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo puhumassa kokoomuksen vaalikampanjan avauksessa helmikuussa Helsingissä. Taustalla Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Mauri Ratilainen
Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo puhumassa kokoomuksen vaalikampanjan avauksessa helmikuussa Helsingissä. Taustalla Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Mauri Ratilainen

Antti Rinteen hallitus syntyi lopulta helposti. 18 paikkaa vaaleissa hävinnyt keskusta varmisti maahamme vasemmistohallituksen. Yhteinen liima löytyi rahan jakamisesta.

Kuherruskuukaudesta tuli kuitenkin lyhyt. Suomen Pankki jo korjasi talousennustettaan alaspäin. Kasvun hidastumisesta varoitti myös valtiovarainministeriö.

Työllisyyttä vahvistaville uudistuksille olisi kova tarve. Jos Suomi ei kasva, hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja murenee ikääntyvässä, pienien syntyvien ikäluokkien maassa. Viisas hallitus varautuu tulevaan eikä jätä tavoitteidensa saavuttamista hyvän tuurin varaan.

 

Kesätoreilla olen huomannut ilokseni, että myös oppositioon kohdistuu paljon odotuksia.

Ihmisten terveisiin ei ole paljon lisättävää: tavanomaisen oppositioräksyttämisen ja kaiken vastustamisen sijaan pitää keskittyä asioihin.

Kehumme, kun olemme samaa mieltä. Äänestämme niiden esitysten puolesta, jotka ovat järkeviä. Tarjoamme vaihtoehtoja. Sparraamme ja kiritämme.

Vastuulliselle valtionhoitajapuolueelle voi tehdä hyvää kerätä voimia ja ajatuksia ja palata vahvempana.

Emme myyneet periaatteitamme ja lähteneet mukaan ohjelmalla, johon emme voi uskoa.

 

Olemme silti valmiita tukemaan hallitusta sen vaativassa tehtävässä nostaa työllisyysastetta. Keinot puuttuvat hallituksen ohjelmasta ja lupaukset kaikesta hyvästä on rakennettu 60 000 uuden työpaikan varaan.

Haastekerrointa lisää myös se, että jotkut ohjelmaan sisällytetyt toimet jopa heikentävät työllisyyttä. Vaikkapa kotitalousvähennyksen leikkaamisesta olisi vielä mahdollista peruuttaa.

Esitin omassa puheenvuorossani eduskunnan täysistunnossa useita työllisyyttä vahvistavia uudistuksia, kuten ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista, naisten työllisyyttä vahvistavaa perhevapaauudistusta, jatkuvan oppimisen reformia osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi, reilua paikallista sopimista sekä työn verotuksen tuntuvaa keventämistä.

 

Ahkeruudesta pitäisi palkita. Meidän tulisi verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän, eli työtä ja yrittäjyyttä.

Uusi hallitus aikoo myydä kolmella miljardilla valtion omaisuutta ja jakaa rahat. Lempeälläkin tulkinnalla vain noin kolmannes kolmen miljardin kokonaispotista on tulkittavissa aidoiksi tulevaisuusinvestoinneiksi. Muut ovat tavallisia juoksevia menoja, kuten maksutonta ehkäisyä, porotalouden vahvistamista ja lähetystöjä maailmalla.

 

Ehdotus hallitukselle: jos valtion omaisuutta päätetään myydä, sillä tulisi rahoittaa aitoja kauaskantoisia tulevaisuusinvestointeja. Muuten ilo ja hyöty jäävät lyhytaikaisiksi.

Pitkän tähtäimen investointeina voidaan pitää esimerkiksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pääomittamista tai merkittäviä tie- ja raidehankkeita.

Pienen alkukankeuden jälkeen hallitus varasi lisätalousarviossa 11 miljoonaa euroa pääradan kehittämisen suunnitteluun. Se on hyvä päätös ja ensimmäinen askel, sitä kehun ilolla – kiitos Sanna Marin! Hanke on tärkeää saada liikkeelle vauhdilla ja varmistaa, että junat pysähtyvät myös Hämeessä.

 

Kaikkia näitä teemoja pääsen työstämään uusissa haasteissa. Aloitan eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa ja kahden vuoden päästä talousvaliokunnan puheenjohtajana.

On tunne, että juuri näillä sektoreilla meillä riittää eduskunnassa kirittämistä uudelle hallitukselle – asiat edellä, vaihtoehtoja tarjoten!

 

Sanni Grahn-Laasonen

kokoomuksen varapuheenjohtaja ja hämäläinen kansanedustaja

Menot