fbpx
Mielipiteet

Sari Rautio (kok.) vastaa: En ole syyllistänyt potilaita – Leikkausjonoja on jo purettu yhteistyössä

Sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen valmistelu menossa Kanta-Hämeen keskussairaalan Sydänsairaalassa tammikuussa vuonna 2019. Kuva: Riku Hasari
Sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen valmistelu menossa Kanta-Hämeen keskussairaalan Sydänsairaalassa tammikuussa vuonna 2019. Kuva: Riku Hasari

Pihlajalinnan aluejohtaja Arvo Haapanen peräänkuulutti (HäSa 13.10.) yksityisen ja julkisen yhteistyötä hoitojonojen purkamisessa.

Vuodesta 2014 Suomessa on ollut voimassa kiireettömässä erikoissairaanhoidossa potilaan valinnanvapaus EU:n direktiiviin pohjautuen. Valinnanvapaus koskee julkisia toimijoita, jotka Suomessa hoitavat vaativaa erikoissairaanhoitoa.

Toisin kuin on tulkittu, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tai allekirjoittanut ei ole syyllistänyt potilaita siitä, että he ovat käyttäneet tätä oikeuttaan.

Kilpailu myös kirittää julkisia palveluntuottajia

Korona-aikana hoidon saatavuus on useissa sairaanhoitopiireissä heikentynyt, ja on täysin ymmärrettävää, että potilaat hakeutuvat leikkaukseen tai toimenpiteeseen sinne, minne nopeimmin ja sujuvimmin pääsevät. Kilpailu myös kirittää julkisia palveluntuottajia ja osaltaan pakottaa kehittämään hoidon saatavuutta ja laatua.

Kanta-Hämeessä hakeutuminen muihin sairaaloihin on koskenut erityisesti tekonivelleikkauksia ja määränpää on ollut tekonivelsairaala Coxa, jonka merkittävä osakas myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on.

Coxa houkuttelee potilaita ympäri Suomen

Coxa on kehittänyt systemaattisesti prosessejaan, asiakaspalvelujaan ja markkinointiaan, ja sen toiminta houkuttelee potilaita ympäri Suomea – nyt yhä vahvemmin myös pääkaupunkiseudulta.

KHSHP on hakenut ratkaisuja, joilla Coxan toiminta ja brändi voitaisiin ulottaa myös Kanta-Hämeeseen, mutta tämä toteutunee vasta uuden keskussairaalan eli Assin tilojen valmistuttua.

Uraauurtavaa yhteistyötä yksityisen puolen kanssa KHSHP on tehnyt leikkausjonojen purussa korona-aikana Mehiläisen kanssa. Keskussairaalan lääkäri on käynyt leikkaamassa Mehiläiseltä vuokratuissa saleissa Keinusaaressa ja Mehiläinen on vuokrannut käyttöön myös leikkaussalihenkilökunnan.

Myös Pihlajalinnalta on tiedusteltu yhteistyötä

Tätä yhteistyötä on tarkoitus jatkaa myös kuluvana ja ensi vuonna. Myös Pihlajalinnalta tiedusteltiin mahdollisuutta vastaavaan yhteistyöhön.

Oma mielipiteeni on, että vastaavia mahdollisuuksia kannattaa aktiivisesti hakea edelleen. Edellä mainittu esimerkki osoittaa, että Haapasen väittämästä asennevammasta ei sairaanhoitopiirin osalta ole kyse.

Potilaiden valinnanvapaus on kuitenkin vain yksi osa taloudelliseksi ongelmaksi noussutta ulkopuolisten sairaaloiden käyttöä. KHSHP valmistelee johtajaylilääkäri Sally Leskisen johdolla laajaa toimenpideohjelmaa, jonka avulla kotiutetaan hoitoja oman maakuntamme sairaaloihin ja tästä sairaanhoitopiiri tiedottaa hieman myöhemmin.

Uskon yhteistyöhön ja kumppanuuteen

Iso kysymys ympäröivien isojen yliopistosairaaloiden kanssa on, pitäisikö tehdä enemmän yhteistyötä, vai kilpaillaanko jatkossa verissä päin? Itse uskon yhteistyöhön ja kumppanuuteen, ja tätä KHSHP on lähtenyt edistämään Tähtisairaala-hankkeen kautta Taysin erityisvastuualueella.

Olennaista Kanta-Hämeen osalta on, että kykenemme ylläpitämään elinvoimaamme ja myös talouteemme ratkaisevasti vaikuttavaa laajasti päivystävää akuuttisairaalaa, joka vaatii lain mukaan myös tiettyjä toimenpidemääriä.

Haluan, että KHSHP ja tuleva Assi on houkutteleva ja motivoiva työnantaja, turvallisen ja vaikuttavan hoidon paikka, sekä maailman inhimillisin sairaala ja ylpeydenaihe koko maakunnalle. Siihen tarvitaan kumppaneiksi kaikki hämäläiset, myös yksityiset toimijat.

Menot