fbpx
Mielipiteet

Sari Raution (kok.) mielipide: Assiin tarvitaan kaikki toimijat, myös yksityiset

Havainnekuva Hämeenlinnaan Ahveniston pellolle rakennettavasta Assi-sairaalasta. Kuva: NINA VÄISTÖ ARKKITEHTI SAFA, KHSHP
Havainnekuva Hämeenlinnaan Ahveniston pellolle rakennettavasta Assi-sairaalasta. Kuva: NINA VÄISTÖ ARKKITEHTI SAFA, KHSHP

Hämeen Sanomissa 12.5. oli laaja artikkeli meille kaikille niin tärkeän Assi-sairaalan rakennuksen suunnitelmista. Ollaan hyvässä maakunnallisessa yhteistyössä rakentamassa sotepalveluiden huippuyksikköä Hämeeseen.

Assi tuo paitsi parasta erikoissairaanhoitoa koko maakuntaan, niin myös työtä ja elinvoimaa alueelleen. Iso huoli heräsi nyt esiin nousevasta ideologisesta rummutuksesta (HäSa 9.5.) lukita tulevaisuuden sote sairaalanmäellä vain julkisen sektorin toiminnaksi, vaikka meillä on vahvaa näyttöä siitä että sotepalvelut tarvitsevat kaikki toimijat mukaan.

Palveluita voivat tuottaa myös yksityiset tahot

On todella outo ajatus, että halutaan erityisesti varmistaa, että ”yksityinen ei sinne tulisi”. Tämä lähtökohta on kaukana yhdessä sovitusta tiedolla johtamisen periaatteesta.

Järjestämisvastuu on julkisella sektorilla, mutta palvelut voi tuottaa muukin taho, yksityiset ja yhdistykset myös. Pääasia, että se hoidetaan hyvin ja innovatiivisesti, niin kuin yksityinen taho usein toimii.

Lahden ja koko Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä on hyvä malli siitä, kuinka sote-palveluita voidaan järjestää ja hoitaa hyvin ja uudistaen ilman massiivista uutta maakuntahallinnon rakentamista.

Nyt puoli vuotta toiminut Harjun terveys oy on onnistuneesti yhdistänyt kaikki vaativat hoidot yhteen organisaatioon. Budjetti pitää ja hoitoon pääsee, jo nyt, alkuun pääsyn jälkeen. Harjun terveyden omistavat julkinen ja yksityinen yhdessä, ja näin saadaan paras mahdollinen molemmista irti.

Huolena myös henkilöstön jaksaminen ja riittävyys

Hoitoon pääsyn lisäksi toinen huoli koko sotessa on henkilöstön jaksaminen ja riittävyys. Työn hyvä organisointi, oikeudenmukainen johtaminen ja se, miten ihmisten annetaan vaikuttaa omaan työhönsä, vaikuttavat suoraan kuormitukseen ja kiireen tuntuun.

Kannustan kaikkia päättäjiä keskittymään näihin oikeasti isoihin asioihin, ja tulevaisuuden rakentamiseen. Meillä ei ole varaa jättää ideologisista syistä palveluiden kehittämisestä ulos osaa porukasta. Kaikki käsiparit, ja fiksut ideat tarvitaan.

Monituottajamalli on hyvä asia, kun tiedetään mitä halutaan, ja mitkä on ne asiat mitä johdetaan.

Sairaalanmäellä pitää tulevaisuudessa olla monipuolinen palvelukeskittymä, joka vetää puoleensa niin huippuosaajia kuin meitä palveluiden tarvitsijoita. Se on parasta elinvoimaa, hyvinvointia ja turvaa hämäläisille.

Menot