fbpx
Mielipiteet

Sari Raution mielipide: On uskallettava katsoa myös aikaan koronan jälkeen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) Kuva: Riku Hasari

Olemme eläneet koronan aiheuttamaa poikkeusaikaa myös Hämeenlinnassa ensimmäisen viikon ajan. Valmiusjohtoryhmä aloittanut tehtävänsä, ja koko kaupunkikonserni on muuttunut kriisiorganisaatioksi.

Henkilöstö on upeasti tarttunut tehtäviinsä rajusti muuttuvassa tilanteessa ja esimerkiksi opetuksen järjestäminen etänä on lähtenyt hyvin liikkeelle. Kiitos osaavien opettajien ja korkeatasoisen digiosaamisemme.

Monen kaupungin työntekijän työ muuttuu, akuuttiin arjen apuun siirtyy kymmeniä, satoja ihmisiä tukemaan asukkaiden elämän sujumista kriisin keskellä.

Samalla kuitenkin on tunnistettu, mitä tehtäviä on syytä jatkaa normaalisti tai jopa kiihdyttäen.

Maailma ei lopu koronaan

Tampereen pormestari Lauri Lyly totesi maanantaiaamuna fiksusti: kuntien ja kaupunkien on pidettävä pyörät pyörimässä myös koronan aikana. Investointeja, kaavoitusta, hankintoja, rakennushankkeita tai vaikkapa yrittäjien toimintaedellytysten vahvistamista on syytä viedä eteenpäin. Maailma ei lopu koronaa, jollemme itse sitä pysäytä.

Kaupungin tehtävä on kaikissa tilanteissa huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista ja alueen elinvoimasta. Tarvitaan monia palveluja terveydenhuollosta opetukseen. Liikuntaa ja kulttuuria. Kuntien talous on ollut tiukalla jo aiemmin, ja haasteet vain kasvavat.

Veropohjaa on laajennettava

Tärkeiden palvelujen kulut saadaan katettua vain nykyistä veropohjaa laajentamalla eli kasvulla. Kuntaliitto on esittänyt yhteisöveron tuoton jakoon muutoksia, samoin pohdittavaksi pääomatulojen avaamista myös kuntien verotukseen.

Siksi käyttötalouteen liittyvien investointien, kuten tilakorjausten lisäksi on tehtävä tuottavuusinvestointeja, joille on takaisinmaksuaika ja tuotto-odotuksia.

Infrahankkeet ovat kaupungille tulonlähteitä. Kaupunkien yhdessä valtion kanssa on uskallettava investoida tulevaisuuteen, enemmän kuin koskaan. Kaavoituksen ja kaupunkisuunnittelun eteneminen jatkuu meillä mm. leikkipaikkarakentamisella, ranta-asumisen mahdollistamisena, tonttien luovuttamisella ja normaalilla kaavoitustyöllä niin kumppanuuskaavoituksella kuin kaupungin omallakin maalla.

Nyt ei olla tekemässä rakentamispäätöstä

Perussuomalaisten valtuustoryhmän esittämä populistinen vetoomus (HäSa 23.3.) kaupungin pitkäjänteisen suunnittelun lopettamisesta on vastoin kaikkea vastuullista tekemistä.

Nyt ei olla tekemässä P-torin rakentamispäätöstä, vaan selvittämässä, onko ulkopuolisia investointeja keskustaan saatavilla kaavoituksen kautta. Kriiseissä johtajuus punnitaan, ja nyt on uskallettava katsoa aikaan koronan jälkeen.

Hämeenlinna ja muut kunnat sekä kaupungit Suomessa pitävät arjen ja talouden pyörät pyörimässä. Kaupunki tekee työtä tulevaisuudelle, yhdessä asukkaiden ja kumppanien kanssa. Joka tilanteessa.

Menot