Mielipiteet

Sibelius-seuran puheenjohtaja: Vetovoimainen kaupunki tarvitsee kulttuuria

Vuosi sitten Hämeenlinnan torin laidalla: Silja Ahonen Sibelius-fantasiassa. Kuva: Tomi Vesaharju
Vuosi sitten Hämeenlinnan torin laidalla: Silja Ahonen Sibelius-fantasiassa. Kuva: Tomi Vesaharju

Tyylikäs ja vetoava mainos houkuttelee Hämeenlinnaan uusia asukkaita muistuttamalla, että täällä on ihmisellä enemmän aikaa kuin Helsingissä tai Tampereella.

Muuttoa harkitsevalle on kuitenkin selvää, että lisäaikaa on kaikissa pienten etäisyyksien ja vähäisten ruuhkien kaupungeissa.

Asuinpaikan valintaa ei ratkaise ajan määrä, vaan laatu. Säästetylle ajalle pitää olla mielekästä käyttöä, ja siksi muuttoliikkeessä ovat vahvoilla kaupungit, joissa tapahtuu.

Sibelius-fantasiassa tori täyttyi perheistä ja pienet lapsetkin saivat käsityksen siitä, mitä musiikki voi tarjota. Samanlaisen kokemuksen tarjosi komea Beethoven-esitys torilla.

Viime syksynä Hämeenlinnan Sibelius-seura sai tuhansia ihmisiä liikkeelle maratoniin huipentuneilla yhteislaulutilaisuuksillaan, joiden jatkumisen viheliäinen tautitilanne on toistaiseksi estänyt.

Talousahdingossa leikataan odotetusti kaikesta, mikä ei ole lakisääteistä.

Vaikeassakin tilanteessa pitää ajatella asioita pitkällä tähtäimellä. Ihminen nyt vain on sellainen, että hän kaipaa luonnon lisäksi teatteria, näyttelyitä, kirjastoja, konsertteja, koulutusta, harrastuksia, liikuntaa, elämyksiä, yhteisöllisiä tapahtumia.

Yllämme riippuvan uhkaavan pilven läpi kuultaa sentään valoa, kuten tieto järjestöjen avustusten jatkumisesta ja paikallisen toiminnan suosimisesta. Ne ovat oikeita ja kustannustehokkaita ratkaisuja vaikeassa tilanteessa.

Jossain vaiheessa virus nujertuu ja karanteenikoloista kohoaa maanpinnalle parrasvalopuutoksen kalvettamia ja vakavasta sävelvajauksesta kärsiviä kansalaisia.

Nyt päätetään, millainen kaupunki heitä odottaa. Ankarienkin aikojen keskellä kannattaa muistaa, että kulttuuri ei ole vain jotain kivaa pienille piireille.

Kulttuuri ja sivistys – molemmat laajasti käsitettyinä – ratkaisevat kaupunkien tulevaisuuden.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic