fbpx
Mielipiteet

Sirpa Pietikäinen (kok.): Strateginen omavaraisuus on elinehto EU:lle – Putinin sotarikosten tukemista ei tule katsoa läpi sormien

Venäjältä Saksaan johtavan Nord Stream 2 -kaasulinjan rakentajia maaliskuussa vuonna 2019 Lubminissa Koillis-Saksassa. Kuva: Tobias Schwarz
Venäjältä Saksaan johtavan Nord Stream 2 -kaasulinjan rakentajia maaliskuussa vuonna 2019 Lubminissa Koillis-Saksassa. Kuva: Tobias Schwarz

Kuukausi sitten heräsimme uutisiin Venäjän laajamittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan järkyttyneinä.

Vain muutamassa viikossa olemme nähneet, miten lähes kaikkialla läntisessä Euroopassa on ryhdytty toimiin sodan pysäyttämiseksi ja sen uhrien auttamiseksi.

Milloinkaan emme ole olleet vastaavassa tilanteessa sitten toisen maailmansodan. Venäjä ei vain haasta Ukrainaa, vaan myös koko Euroopan mantereen tulevaisuutta ja eritoten EU:n omaa visiota siitä.

EU tarvitsee nopeaa reagointia

Ollakseen tehokas EU tarvitsee hyvin koordinoituja, yhtenäisiä ja nopeita reaktioita Venäjän toimiin. Näihin lukeutuvat tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi energiayhteistyön katkaiseminen Venäjän kanssa ja pyrkiminen riippumattomaksi sieltä tulevasta kaasusta, öljystä ja sähköstä.

Venäjä on EU-maiden merkittävä maakaasun toimittaja, ja ajankohtainen energiakriisi on vahvistanut entisestään sen markkina-asemaa, kun Eurooppa elää pahinta energiakriisiä sitten vuoden 1973.

Loppusyksystä lähtien maakaasun markkinahinta on noussut raketin lailla ja raakaöljyn hinta on korkeimmillaan vuosikausiin.

Hintojen nousu paisuttanut Putinin sotakassaa

Hintojen nousu ja niihin kohdistuneet tuet eivät ainoastaan ole kasvattaneet rahavirtaa kaasun ja öljyn tuottajille, vaan paisuttaneet myös Venäjän sotakassaa. Laskelmien mukaan Eurooppa pulittaa päivittäin lähes 850 miljoonaa euroa venäläisestä energiasta.

Fossiilisten polttoaineiden osuus Venäjän viennistä on noin 63 % ja valtaosa siitä kohdistuu Eurooppaan. Jos haluamme tehokkaasti puuttua Venäjän sotatalouteen, tässä olisi sen ydin.

Putinin sotarikosten tukemista eurooppalaisten kustannuksella ei tule katsoa läpi sormien, vaan tarvitaan omavaraisuuden lisäämistä panostamalla uusiutuviin energianlähteisiin.

Venäläisen kaasun käyttö ei vähene itsestään

Maailman Energiajärjestön IEA:n mukaan Eurooppa pystyisi jo tämän vuoden puolella vähentämään venäläisen maakaasun käyttöä kolmanneksella nykyisestä kohtuullisin kustannuksin.

Muutos nykytilaan ei tapahdu itsestään, vaan vaatii yhtenäistä ja pitkäjänteistä poliittista ponnistelua useilla sektoreilla, sekä vahvaa kansainvälistä vuoropuhelua energiamarkkinoiden kehityksestä ja energiaturvallisuudesta.

Omavaraisuus turvallisuuden ykköstavoitteeksi

Strategisen omavaraisuuden vahvistaminen on asetettava EU:n turvallisuuden ykköstavoitteeksi.

Globaalien kriisien kohdatessa, kuten pandemian tai mantereella tapahtuvan sodan syttyessä on tärkeää pystyä toimimaan riippumattomana.

Energiasta onkin tullut nyt venäläisille vahva geopoliittinen ase. EU:n tulee mitä pikimmiten pyrkiä vieroittautumaan venäläisestä kaasusta, ja tähän tavoitteeseen ei myöskään venäläisen kaasun leimaaminen kestäväksi EU-taksonomian alla sovi.

Venäläisen kaasun ja ydinvoiman leimaaminen vihreäksi keskellä sotaa olisi ristiriidassa kaikkien sanktioiden kanssa ja myös heikentää Euroopan uskottavuutta.

Nyt jos koskaan on uskallettava irtautua kestämättömistä energialähteistä ja investoida aidosti kestävään tulevaisuuteen.

Sirpa Pietikäinen

hämeenlinnalainen europarlamentaarikko (kok./EPP).

Menot