Mielipiteet

Kuka suojelee varsinkin näinä poikkeusaikoina heikoimpia?

Lapsen äidilleen kirjoittama kortti taitaa olla niin aidoimpia rakkauden ilmaisuja. Kuva: Pekka Rautiainen
Lapsen äidilleen kirjoittama kortti taitaa olla niin aidoimpia rakkauden ilmaisuja. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen Sanomien jutun (HäSa 21.5.) mukaan Hämeenlinnan lastensuojelusta vastaavat viranomaiset saavat aluehallintovirastolta (avi) moitteita.

En tunne sitä alaa enkä niitä asioita yhtään, mutta tavallisena ihmisenä olen huolissani, että kuka suojelee varsinkin näinä poikkeusaikoina heikoimpia?

Kukaan kunnallinen päättäjä ei ole tätä puolta valottanut, eikä edes ole muodollisesti vakuuttanut, että lapsista ja vanhuksista huolehditaan edelleen ja että varsinkin lastensuojelun asiakkaille taattaisiin turvalliset olot terveydellisesti, taloudellisesti ja inhimillisyyden nimissä.

Viimeiseen asti ovat sitä vastoin olleet tärkeitä keskustavisiot ja ”kehittäminen”. Kuulemma ”kehittämisellä” taataan lasten tulevaisuus ja peruspalveluiden toimivuus. Näin on paasattu.

Mutta mikä on se nykyinen tilanne?

Ovatko kilpailuttamiset ja niiden valvonta ja varsinkin valvonnan puute parantaneet vanhusten ja lasten asemaa?

Tuosta Hämeen Sanomien jutusta en muuten sinänsä ymmärtänyt paljonkaan. Minulle jäi käsitys, että eihän lapsista huolehdita, vaan siitä, että byrokratia, hallinto ja vastaavat toimivat ”lain mukaan”. Nyt ei ole tainnut sitten sekään toimia.

”Juridinen prosessi on todella vaativa”, sanoo lastensuojelusta vastaava Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg.

Kuka tai mikä sen teki niin vaativaksi, ettei enää voi sitäkään hoitaa asianmukaisesti?

Tekikö sen siis kilpailuttaminen, itse lainsäädäntö vai moniongelmaiset vanhemmat ja holhoojat?

Onko siis kyse juridiikasta, eikä lapsen hyvästä elämästä?

On olemassa sellainen, joidenkin mielestä vanhanaikainen kirja, joka sanoo, että ”köyhät ovat teillä aina keskuudessanne” ja ”sen minkä teette näille pienimmille olette tehneet myös minulle”.

Sen kirjan ihmisläheiset viisaudet taisivat unohtua kuntabyrokratiasta jo muutama vuosikymmen sitten.

Päivän lehti

12.7.2020