fbpx
Mielipiteet

Tarja Filatovin vastaus Mika Walkamolle: Koulutus on paras työllisyysinvestointi

Forssan ammatti-instituutin rakennusalan opiskelijoita työmaallaan tammikuussa vuonna 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan ammatti-instituutin rakennusalan opiskelijoita työmaallaan tammikuussa vuonna 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki

On pakko oikaista kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan Mika Walkamon väittämiä SDP:n talouslinjauksista. Ensinnäkin vasemmistoliiton ja SDP:n niputtaminen on harhaanjohtavaa. Samalla logiikalla voi yhdistää kokoomuksen ja keskustan linjaukset

Julkinen talous on eniten riippuvainen työllisyyden kehityksestä, siksi veroratkaisuja on arvioitava työllisyysnäkökulmasta. Varsinkin kun kansainvälisen talouden vetoapua on hiipumassa.

Kaikki veronkevennykset eivät lisää työllisyyttä. Kokoomus näyttää olevan huolissaan yli 100 000 vuodessa tienaavien tilanteesta. SDP:n huoli kohdentuu pieni- ja keskituloisiin. Onneksi puolueissa on eroja ja ihmiset voivat valita haluamansa linjan.

Osa tulonsiirroista esimerkiksi eläkeläisten toimeentulon parantaminen menee suoraan kulutukseen ja parantaa kotimaista kysyntää ja työllisyyttä.

Walkamo kysyy, kuka haluaa maksaa lisää veroja ja antaa ymmärtää, että kokoomus ei veroja nosta. Kokoomuksen vaaliohjelmassa esitetään kuitenkin mm. fossiilisten polttoaineiden, sähköverotuksen korotusta sekä kipeästi asuntovelkaisiin lapsiperheisiin koskevaa asuntolainan korkovähennysoikeuden poistoa.

SDP:n vero-ohjelmassa lisätään julkisen talouden tuloja veropohjia tiivistämällä ja pääomatulojen verotuksen porsaanreikiä poistamalla, koska työllisyysinvestoinnit, vanhusten hoiva, eläkekorotus, koulutus ja innovaatiopolitiikka tarvitsevat lisärahoitusta.

Esitämme mm. lähdeveroa ulkomaisten rahastojen ja muiden verosta vapautettujen institutionaalisten sijoittajien osingoille sekä aggressiiviseen verosuunnittelussa käytettyjen korkojen vähennyskelpoisuuteen. Myös yritysten verotukia arvioitava ja varmistettava, että niillä uudistetaan taloutta kestävämmäksi.

Veropohjan tiivistäminen mahdollistaa pieni- ja keskituloisten palkansaajien, eläkeläisten, yrittäjien ja etuuksien saajien tuloverotuksen maltillisen alentamisen ja mm. kaikkein pienituloisimpia suosivan negatiivisen työtulovähennyksen.

Walkamo esittää julkisten menojen priorisointia. Tähän mennessä kokoomuksen priorisointi on tarkoittanut massiivisia leikkauksia mm. koulutuksesta ja sosiaaliturvasta, samaan aikaan suurituloisempien verotusta on alennettu.

Hallitus on kaventanut veropohjaa asiantuntijoiden ja valtiovarainministeriön asiantuntijatyöryhmien suositusten vastaisesti. Mm. talouspolitiikan arviointineuvosto on kritisoinut hallitus siitä, että on hallituksen veronalennukset ovat johtaneet haitallisiin leikkauksiin.

SDP haluaa tehdä tulevaisuusinvestointeja koulutukseen, hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Nämä tekijät ovat Suomen valtteja kansainvälisessä kilpailussa, ja houkuttelevat tänne investointeja.

Uusia tehtaita ja investointeja syntyy sinne, missä uskalletaan katsoa tulevaisuuteen pelottelun ja kyräilyn sijaan. Työvoimaa Suomessa on mutta oikeasta osaamisesta on niukkuutta, siksi koulutus on paras työllisyysinvestointi.

Yhdestä verolinjauksesta olemme samaa mieltä. SDP esittää yritysten arvonlisäverotuksen alarajan nostamista 30 000 euroon. Walkamo esittää nostamista 20 000 euroon. Esitykset vähentäisivät pienimpien yritysten verovelvoitteita.

Menot