fbpx
Mielipiteet

Tehy nostaa esiin hoivayritysten voitontavoittelun

Tehyn jäsenet ovat kertoneet palvelujen laadun heikkenemisestä terveydenhuollon kokonaisulkoistuksissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tehyn jäsenet ovat kertoneet palvelujen laadun heikkenemisestä terveydenhuollon kokonaisulkoistuksissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ay-liikkeen tehtävä on nostaa esiin epäkohtia. Tämä herättää närkästystä niissä toimijoissa, joiden kotipesä on likainen.

Tehy oli vuosia keskustellut yksityisen hoivan epäkohdista työnantajaliitto Hyvinvointiala HALI:n kanssa. Työnantajaliitto valitsi vaientamisen tien sen sijaan, että olisi suitsinut jäsenyrityksiään ja puuttunut hoivayritysten säälimättömään voitontavoitteluun, palvelun laadun romahtamiseen ja henkilöstön uupumiseen.

Hyvinvointiala HALI:n Ulla-Maija Rajakangas väittää Hämeen Sanomissa 23.6.20 työhyvinvoinnin olevan yksityisellä paremmalla tolalla. Tehyläisten mukaan kiire on kova ja uupuminen arkipäivää. Tehyläiset kertovat palvelujen laadun heikkenemisestä kokonaisulkoistuksissa.

Tehy ei ole vaatinut erikoissairaanhoitoon Länsi-Pohjassa lisäkorotuksia. Olemme vaatineet Mehiläistä noudattamaan Terveyspalvelualan työehtosopimuksen palkkausjärjestelmää ja maksamaan vaativammasta työstä korkeampaa palkkaa. Vaativaa erikoissairaanhoitoa ei ole Suomessa aiemmin ollut yksityisellä terveyspalvelualalla, joten palkkausjärjestelmän kiertäminen on mahdollista.

Palkkausjärjestelmän noudattamisen sijaan Mehiläinen vedätti henkilöstöä. Syksystä 2019 alkaen osastoilla laadittiin tehtäväkuvauksia, mikä sujui hyvin. Esimerkiksi tehohoidossa sairaanhoitajan työ jakaantuu viiteen vaativuustasoon. Erot työn vaativuudessa ovat todellisia, ja ne on otettava huomioon työvuorosuunnittelussa.

Huhtikuun lopulla Mehiläinen yhtäkkiä ilmoitti, että tehtäväkuvausten perusteella arvioituja työn vaativuuksia ei noudateta ja siirsi kaikki tehohoidon tehtävät sairaanhoitajan minimipalkalle. Menettely ei vastaa työn vaativuuteen perustuvan palkkausjärjestelmän tarkoitusta.

Mehiläinen ajaa kaksilla rattailla: Mehiläisen paikalliset edustajat esittävät, että asia korjattaisiin tes-neuvotteluissa; työnantajaliiton hallituksessa Mehiläisen edustajat estävät palkkausjärjestelmän korjaamisen. Lopulta asia saatiin kuitenkin työehtosopimusneuvotteluissa korjattua.

Sote-jätit huomioivat vain omistajien ja pääomasijoittajien edun. Ne eivät tee hyväntekeväisyystöitä.

Vappu Okkeri

Johtava lakimies

Tehyn pääneuvottelija Terveyspalvelualan työehtosopimuksessa

Menot