fbpx
Mielipiteet

Tehyn ammattiosasto vetoaa päättäjiin: Turvatkaa keskussairaalan toiminta – Säästöjen löydyttävä muualta kuin selkänahasta

Nykyisen Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti elokuussa vuonna 2020. Kuva: Pekka Rautiainen
Nykyisen Kanta-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynti elokuussa vuonna 2020. Kuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen keskussairaala on aloittanut puheet koko henkilöstön lomautuksesta yhtenä mahdollisena säästökeinona 2022 talousarvion valmistelussa.

Tehyn Kanta-Hämeen keskussairaalan ammattiosasto 303 ei hyväksy lomautuksia säästötoimenpiteinä ja esittää vakavan huolensa erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta Kanta-Hämeen alueella.

Erikoissairaanhoitomme henkilöstö on jo erittäin kuormittunutta koronapandemian vuoksi, jonka loppua ei vielä ole edes näkyvissä.

Henkilöstöpula on iskenyt kipeästi

Samanaikaisesti on realisoitunut globaali hoitohenkilöstöpula, mikä on kipeästi iskenyt myös meidän sairaalaamme, kun hoitajien kaikkia vakituisia toimia ei ole saatu täytettyä – sijaisuuksista puhumattakaan.

Henkilöstömme on joutunut venymään aivan uskomattomiin suorituksiin, siirtymään paikkaamaan henkilöstövajetta tai pandemian aiheuttamiin tehtäviin ja jaksaminen alkaa olla jo loppu. Selkänahka ei veny enää piiruakaan.

Kiitokseksi tästä ei tarjota edes hetken helpotusta, vaan nyt aloitettiin valmistautuminen säästö- ja sopeutustoimiin ennen siirtymistä hyvinvointialueelle – mikä sekin on valtava muutos ihan jokaiselle sote-työntekijälle.

Erikoissairaanhoito kannattaa turvata nyt ja jatkossa

Erikoissairaanhoidon turvaaminen päivystävänä sairaalana alueellamme lisää Kanta-Hämeen elinvoimaisuutta, vetovoimaisuutta ja tuo alueelle verotuloja sekä asukkaita ja jopa uusia veronmaksajia.

Kolmivuorotyö on sen verran raskasta, ettei sitä kovin pitkästä matkasta pitkiä aikoja jaksa kulkea ja maailma on avautunut huomattavasti erilaisten etäyhteyksien myötä, joten muuttohalukkuus järkevän työmatkan päähän on lisääntynyt.

Kiinnostavia työpaikkoja on nyt paljon auki – hoitoalalla on täydelliset työntekijöiden markkinat ja meidän rautaisten ammattilaisten osaamisella on varmasti kysyntää – myös muissa maakunnissa.

Vetoomus maakunnan päättäjille: säästöjen on löydyttävä muualta

Vetoammekin nyt teitä, arvon päättäjät, turvaamaan erikoissairaanhoidon päivystävä sairaala – meidän tulevaisuuden maailmamme inhimillisin sairaala – elinvoimaisena ja vahvana tekijänä maakuntamme sote-kentässä. Säästöjen pitää löytyä jostain muualta kuin henkilöstön jo loppuun venytetystä selkänahasta.

Jos näin ei toimita kuka meitä kantahämäläisiä hoitaa jatkossa erikoissairaanhoidon kentällä? Kuinka paljon meille kantahämäläisille merkitsee, jos päivystävä erikoissairaanhoidon yksikkömme ei ole sitä enää jatkossa? Lomautuspuheet ovat musertava isku jo kovia kokeneelle henkilöstöllemme.

Menot