fbpx
Mielipiteet

"Tiedän, että eläkeläiskatsomosta on helppo huudella, mutta tehdäänkö Assista nyt sivukonttoria?"

Sairaanhoitopiirin mukaan lääkärin pätevyyttä ei tarkistettu rekistereistä. Lääkärin mukaan sairaanhoitopiiri tiesi, ettei hän ole rekisteröinyt erikoistumistaan.

Lääketiede on kehittynyt pitkin harppauksin nykyisen kiinteistön valmistumisen jälkeen, kuten keskussairaalan ylilääkärit toteavat (HäSa 29.5.).

Lue: Keskussairaalan ylilääkärit: Uusi sairaala tarvitaan – Assi turvaa palvelut ja elinvoiman Kanta-Hämeessä

Toimintamuutosten vuoksi on jouduttu uudistamaan infrastruktuuria kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Assi-suunnitelma, eli alle 40 vuoden ikäisen kiinteistömassan hävittäminen ja entistä pienemmän sairaalan rakentaminen, poikkeaa tietääkseni radikaalisti muualla sovelletuista saneeraus- ja laajennuskäytännöistä. Näin ollen tähän ratkaisuun täytyisi olla painavia syitä.

Ylilääkärikunnan kirjoituksessa mainitut Assi-projektin perusteet ihmetyttävät: Onko todella niin, että 1–2 hengen potilashuoneita ei voida saada riittävää määrää vanhaan sairaalaan, vaan tarvitaan uusi talo?

Kun siitä on tulossa neliöiltään aiempaa vaatimattomampi, miten psykiatrian tilat voivat lisääntyä? Miten nykyisten osastojen saneerauksesta voisi automaattisesti olla seurauksena entistä pienemmät päivystys -, poliklinikkatilat? Kun Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ollut sen johtajan mukaan (HäSa 29.12.17) omistajakunnilleen yksi Suomen halvimmista, niin miten uskottavasti veronmaksajien kokonaistaakka helpottuisi, vaikka uudisrakennus joitakin kustannuksia vähentäisikin? Nämä kollegoiden kirjoituksesta poimitut esimerkit osoittanevat heidän argumentaationsa keveyttä.

Toimivan kiinteistön tuhoamista ja uuden pystyttämistä on kaavailtu samanaikaisesti ”Tähtisairaala-hankkeen” kanssa. Tämä naiivin markkinahenkisesti nimetty suunnitelma tarkoittaa pitkälle meneviä juridisia sopimuksia Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien kesken. Jo osapuolten kokoeron vuoksi on ymmärrettävissä, että päätösvalta uudessa organisaatiossa jäisi Tampereelle ja Hämeenlinna mitoitettaisiin TAYS:n kannalta tarkoituksenmukaiseksi. Tästä seuraisi täkäläisen sairaalatoiminnan näivettyminen Pirkanmaan sivukonttoriksi, eikä Hämeenlinnassa olisi enää tarvetta “oikealle” keskussairaalalle, vaan Assiksi nimetty nykyistä tuntuvasti pienempi yksikkö riittäisi.

Tiedän kyllä, että eläkeläiskatsomosta on helppo huudella, mutta en ole havainnut, että ylilääkärikunta olisi ainakaan julkisuudessa aktiivisesti toiminut itsenäisen keskussairaalan säilyttämiseksi Hämeenlinnassa.

Menot