fbpx
Mielipiteet

Timo Kaunisto (kesk.): Keskusta perustanut eniten kansallispuistoja – En tahdo puistoa, jossa paikalliset tarpeet ja näkökulma murskataan

Torronsuon kansallispuiston maisemaa Tammelassa. Kuva: Arno Juutilainen

Professori Atte Korhola otti asiakseen rusikoida keskustaa kansallispuistovihamielisyydestä (HäSa 20.9.). Professori on turhautunut, kun muutaman luontojärjestön esittämä Evon tiedekansallispuisto ei noin vain toteudukaan.

Hallituksessa vain vihreät kannattavat. Kritiikin uskottavuutta rasittaa sekin, että sekaisin menevät myös hallituspuolueet. Sellaiseksi jutussa esitetään myös perussuomalaisia.

Kansallispuistoja on Suomessa perustettu 1930-luvulta lähtien. Luonnonhoitoasiat kuuluivat pitkään maa- ja metsätalousministeriön toimialaan, joka varsin usein on ollut Maalaisliitto-keskustan ministereiden johtama.

Faktoihin perustuen on vaikea nähdä keskustan vastustavan kaikkea. Sen johdolla ja sen hallituskausina on perustettu eniten kansallispuistoja ja viety läpi mittavia suojeluohjelmia.

Esimerkiksi 1970-luvulla Johannes Virolaisen aikana toteutettiin laajat soiden- ja luonnonsuojeluohjelmat. Keskusta on johtanut myös ympäristöministeriötä aivan hiljattain ja tänä aikana on perustettu muun muassa Selkämeren kansallispuisto (2011).

Maakunnassa kaksi merkittävää kansallispuistoa

Hämeessä linja ei ole ollut erilainen. Maakunnassa on jo kaksi merkittävää kansallispuistoa, Torronsuo ja Liesjärven kansallispuisto. Puistojen perustaminen tehdään aina omalla erillisellä lainsäädännöllä ja siksi niihin tulisi sisällyttää vahva paikallinen näkökulma.

Tällaisia ovat esimerkiksi metsästys puistoissa ja metsätalouden mahdollistaminen ilman rajoituksia puiston läheisyydessä. Ongelmia on ollut myös luovutuskorvauksissa, joita esimerkiksi Tammelassa odoteltiin liki 30 vuotta metsien pysyessä sinä aikana lukittuina.

Tällaista ylhäältä ohjattua, ylimielistä ja ympäristösosialismiin tukeutuvaa suojelupolitiikkaa keskusta vastustaa varmasti. Annan siitä professori Korholalle takuun.

Evon kansallispuistoa olen itse lähestynyt “Ei, ellei” -linjalla. En tahdo puistoa, jossa paikalliset tarpeet ja näkökulma murskataan.

Helsingin yliopiston suunnitelmat pysyneet mysteerinä

Ymmärrän tiedekansallispuiston tuovan lisäarvoa matkailuun, ehkä tieteeseenkin, mutta Helsingin yliopiston suunnitelmat ovat tähän saakka pysyneet mysteerinä.

Professori Korholakin haluaa Evon kansallispuistoksi heti ensi vuonna, jonka jälkeen “tiedeyhdistykset järjestäytyisivät ja alkaisivat luoda erilaisia tiedekonsepteja- ja polkuja”. Erityisen hämmentynyt olen ihmisiä osallistavasta tieteenteosta. Kuulostaa todella savolaiselta projektilta, joka on tekemistä vaille valmis.

Puoluepolitisoimalla Evon puistohankkeen Korhola kohottaa sen hämäläiseksi kärkiteemaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Arvelen sen varmistavan alueen säilymisen kokonaan retkeilyalueena.

Kokoomus ei tule pilaamaan vaalivoittoaan ärsyttämällä yhtään vaikutusvaltaista ryhmää Hämeessä. Perussuomalaiset ovat tottuneet sanomaan lähes kaikelle ei. Keskusta pitää aina maaseudun ja paikallisten puolta.

Timo Kaunisto

(kesk.), Hämeenlinna

Lue myös: Evon kansallispuisto ohitti etsikkoaikansa – Juuri näin maakunnallisesti tärkeää hanketta ei pitäisi ajaa (pääkirjoitus 21.9.2022)

Menot