fbpx
Mielipiteet

Uusi jätehuollon perusmaksu on tarpeeton ja perustelematon

Jätehuollon perusmaksu puhuttaa. Kuva: Esko Tuovinen
Jätehuollon perusmaksu puhuttaa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen Sanomien pääkirjoitussivulla Veli-Matti Virtanen kirjoittaa 25.6., että uusi jätehuollon perusmaksu on ihan perusteltu.

Olen täysin eri mieltä. Perustelen seuraavassa kantani.

Virtanen perustelee ensisijaisesti perusmaksua sillä, että nykyisin jätehuollosta ja jätehuoltomaksuista luistelee Hämeenlinnassa useita tuhansia kiinteistöjä. Niitä ei muka saada liittymään kunnalliseen jätehuoltoon ja maksujenkin periminen on erittäin työlästä.

Yrittäisitte edes. On varsin helppo työ selvittää käytössä olevista tietojärjestelmistä, mitkä kiinteistöt ovat jätehuollon ulkopuolella, ja ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin. Normaalia virkatyötä.

Hullunkurisesti Virtanen löytää ongelmaan ratkaisun: asetetaan kaikille ulosottokelpoinen uusi perusmaksu. Näin nykyiset vapaamatkustajat saataisiin maksamaan edes vähän yhteisestä sontasavotasta. Ei se mitään, vaikka säntillisesti asiansa hoitaneiden maksut nousevat samalla.

Virtasen mukaan uudella maksulla lisättäisiin maksuttomuutta. En halua tällaista maksuttomuutta. On väärin edes puhua uusista ilmaispalveluista, jos ne rahoitetaan uudella ulosottokelpoisella perusmaksulla.

Rahoittakaa kehittäminen ottamalla nykyiset vapaamatkustajat mukaan kunnalliseen jätehuoltoon. Sillä pääsee hyvään alkuun.

Menot