fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Sairaanhoitopiirin vastaus ikääntyneen määritelmästä koronarokotuksissa

Pfizer-Biontechin covid-19-rokote pistämistä vaille valmiina. Kuva: Tapio Tuomela
Pfizer-Biontechin covid-19-rokote pistämistä vaille valmiina. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Nimimerkki ”Ei vielä ikääntynyt” kysyi tekstarit-palstalla (24.2.) ikääntyneen määritelmästä Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivulla.

Kanta-Hämeessä noudatetaan THL:n määrittämää rokotusjärjestystä ja rokotukset ovat peruskuntien vastuulla. Sairaanhoitopiirin roolina on koordinoida ja seurata rokotusten edistymistä. Myös rokotussivustoa ylläpitää kukin kunta omalta osaltaan.

THL:n ohjeistuksissa ei alun perin määritelty ikääntynyttä tarkemmin, joten kunnat tulkitsivat aluksi THL:n vaillinaista ohjeistusta siten, että painottivat ajanvarauksessa omaishoitajuutta.

Maakunnan pandemiaryhmä määritteli ikääntyneet-termin koskevan yli 65-vuotiaita torstaina 18.2. Kunnat veivät tiedon sivustolle ja korjasivat ajanvaraustaan, mutta maanantaina 22.2. THL määrittelikin ikääntyneen yli 70-vuotiaaksi, joten asiaa käsitellään uudelleen maakuntaryhmän kokouksessa 25.2. Pahoittelemme asiassa ollutta sekavuutta, oli se kenen vastuulla hyvänsä.

Ohjeistus korjataan jälleen rokotussivustolle maakuntaryhmän kokouksen jälkeen. Rokotusjärjestelyihin liittyviin kysymyksiin osaa aina parhaiten vastata oma rokottaja eli kotikunta tai perusterveydenhuollon kuntayhtymä, mutta näiden linjat ovat ruuhkautuneet puhelintiedusteluista, joten kannattaa kärsivällisesti seurata kuntien ylläpitämän rokotussivuston informaatiota.

Sairaanhoitopiirille osoitetut kysymykset toivomme suoraan KHSHP:lle – tekstaripalstalta tms. emme niitä välttämättä aina havaitse.

Menot