fbpx
Mielipiteet

Yhteiskunta ei toimi ilman keskustelua – Lakimuutoksia ei voi jättää yksittäisen ryhmän saneltaviksi

Translain uudistamista valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa ministerinä on riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Kuva: Tomi Vesaharju
Translain uudistamista valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä, jossa ministerinä on riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Kuva: Tomi Vesaharju

Kiitos Sara Vallalle asiallisen sävyisestä vastineesta (HäSa 29.6.).

Suuri osa saamastani palautteesta onkin ollut varsin aggressiivista. Moni on jopa yrittänyt vaikeuttaa elämääni. Aihe on herkkä, mutta sitä suuremmalla syyllä tarvitaan niitä, jotka esittävät kriittisiä kysymyksiä eivätkä vaikene painostuksen alla.

Siksi tunnustaudun J. K. Rowlingin ihailijaksi, vaikka en ole Potter-kirjoista kiinnostunut.

Valta kertoo, että GLAAD-järjestö pyrki ”neuvottelemaan” Rowlingin kanssa tämän mielipiteistä.

Aktivistijärjestö, joka on perustettu vaikuttamaan medioihin, tosiaan halusi lähettää edustustonsa yksityiseen keskusteluun kirjailijan kanssa. Kun ei saanut audienssia, järjestö on hyökkäillyt Rowlingia vastaan ahkerasti. Ei ole vaikuttanut siltä, että se olisi halukas edistämään itse aihetta koskevaa vapaata julkista keskustelua.

Elämisen erot

Mitä tulee Maya Forstateriin, Vallan esittämä syytös ahdistelusta tarkoittaa käytännössä sitä, että Forstater ei suostunut pohjaamaan sukupuolikäsitystään fyysisen todellisuuden sijaan ihmisten kokemuksiin. Eikä hän suostunut pitämään suutaan kiinni asiasta.

Tämä maksoi hänelle työpaikan. Oliko se oikein? Päätelkää itse.

Valta kritisoi vastapuolta ”sukupuolen kaventamisesta muutamaan elimeen”. Tämä on juuri sitä biologian mitätöimistä, jota muun muassa Rowling arvostelee. Sukupuoli näet tosiaan on ”muutamasta elimestä” eli ihmisen fyysisestä, biologisesta olemuksesta riippuvainen. Nainen syntyy naiseksi ja mies mieheksi.

Esimerkiksi kromosomipoikkeavuudet tai hormonien määrä eivät luo uusia sukupuolia. Sen sijaan siinä, kuinka eri ihmiset elävät naisena tai miehenä, on valtavasti eroja. Ja saakin olla.

Ei oikeutta räyhätä

Vapaassa yhteiskunnassa jokaisen kuuluu saada elää valitsemallaan tavalla ja turvassa. Kaikki väkivalta ja ahdistelu, johtuu se sitten sukupuolikokemuksesta, ihonväristä, biologisesta sukupuolesta, poliittisesta kannasta tai uskonnollisesta katsomuksesta, on väärin.

Meillä ei myöskään ole moraalista oikeutta räyhätä toisille heidän uskomuksistaan tai valinnoistaan, vaikka ne poikkeaisivat meidän omistamme. Mutta laillisten ja perusteltujen näkemysten leimaaminen esimerkiksi “fobiaksi” tai ihmisoikeuksien vastustamiseksi on sekin väärin ja myös vaarallista.

Aina, kun jonkun vaatimukset vaikuttavat jonkun toisen oikeuksiin, asiasta on käytävä julkista ja kriittistä keskustelua. Mitään sellaisia lakimuutoksia ei voi jättää minkään yksittäisen ryhmän saneltaviksi.

Kehotan kaikkia asiasta kiinnostuneita seuraamaan tarkkaan, mitä hallitus esittää uudeksi translaiksi. Kansainvälisestä keskustelusta suosittelen J. K. Rowlingin blogikirjoitusta.

Menot