Julkaistu: 07.10.2017 02:00

Nyt kaivataan ratkaisuja, ei takavuosien riitoja

  • Metsäteollisuusyritykset ovat viime vuosina tahkonneet huimia voittoja, ja nyt työntekijät haluaisivat osansa kasvaneista tuloksista. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi
    Metsäteollisuusyritykset ovat viime vuosina tahkonneet huimia voittoja, ja nyt työntekijät haluaisivat osansa kasvaneista tuloksista. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Ei uutta auringon alla. Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat tukkanuottasilla uudesta työehtosopimuksesta, eikä seuraavaa neuvotteluaikaa osapuolten välillä ole edes sovittuna.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan vaaditaan pienoinen ihme, ettei alalla nähdä työmarkkinahäiriöitä kuluvana syksynä. Paperiliitto kertoi perjantaina kohottavansa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta.

Neuvotteluissa on kyse euroista, kuinkas muuten. Paperiliitto ilmoitti jo varhain keväällä, ettei nollaratkaisun tekeminen ole mahdollista. Metsäteollisuusjätit ovat tahkonneet hurjia tuloksia vaikeiden vuosien jälkeen – ja samaan aikaan työntekijöiltä on vaadittu palkkamalttia.

Nyt työntekijöiden mitta vaikuttaa tulleen täyteen. Paperiliiton tulkinnan mukaan työnantaja esitti nykyisen työehtosopimuksen jatkamista ilman palkankorotuksia seuraavan vuoden ajaksi.

Räyhäretoriikka on noussut takavuosilta tuttuihin sfääreihin, sillä Paperiliiton hallituksen mielestä esitys halventaa työntekijöitä.

Työnantajan käsitys asiasta on puolestaan se, ettei Paperiliitto ole ollut halukas keskustelemaan merkittävistä tuottavuutta parantavista muutoksista työehtosopimukseen. Tämän vuoksi neuvotteluissa ei ole ollut mitään edellytyksiä keskustella palkankorotuksista.

Työnantaja kaipailee päivitystä työehtosopimukseen, jotta se vastaisi paremmin nykypäivän kilpailutilannetta ja työelämää. Metsäteollisuuden mukaan esimerkiksi alihankinnan käyttökiellon poistaminen mahdollistaisi yrityksissä paremman varautumisen ruuhkahuippuihin.

Metsäteollisuus myös huomauttaa, ettei vastaavaa kieltoa ole muilla vientiteollisuuden aloilla, ja että tällaisista tuottavuushyödyistä on ollut valmius maksaa palkankorotuksia.

Niin tai näin, osapuolten pitäisi palata neuvottelupöytään nopeasti takaisin. Vientialat ovat Suomelle huipputärkeitä, ja Suomi pääsi kansainvälisen talouskasvun tahtiin verrattain myöhään.

Se on varmaa, että riitelemällä, omaa oksaa sahaamalla ja takavuosien opeilla Suomi pääsee omin voimin takaisin taantumaan.