Julkaistu: 09.01.2018 02:00

Iranilaisten protestit tukahdutettiin jälleen

  • Berliinin Brandenburgin portilla osoitettiin lauantaina mieltä Iranissa joulun aikaan järjestettyjen protestien puolesta ja vaadittiin maan poliittisten vankien vapauttamista. Kuva: OMER MESSINGER
    Berliinin Brandenburgin portilla osoitettiin lauantaina mieltä Iranissa joulun aikaan järjestettyjen protestien puolesta ja vaadittiin maan poliittisten vankien vapauttamista. Kuva: OMER MESSINGER

Iranin islamilainen vallankumous vyöryi lähes 40 vuotta sitten maailmanpolitiikan polttopisteeseen. Siitä asti on kysytty: syntyykö maassa sellaista poliittista protestia, joka voisi nousta uhmaamaan pappisvaltaa?

Viimeisimmät, joulun välipäivien mielenosoitukset on tukahdutettu kovin ottein. On kerrottu "tuhansien ihmisten marsseista", joissa nämä ovat ilmaisseet tukensa Iranin pappisvallalle.

Iran julistaa, että englannin kielen opetus on kielletty maan alakouluissa. Läntinen hapatus ei iske enää iranilaislapsiin ainakaan koulussa.

Maan hallinto liittää maan asukkaiden, aivan tavallisten, oloihinsa tyytymättömien ihmisten liikehdinnän suoraan kansainväliseen politiikkaan.

Iran eristäytyy jälleen, tekee itsestään uhrin ja samaan aikaan pyrkii vaikuttamaan mieleisellään tavalla Lähi-idän politiikkaan öljyn ja ikiaikaisten eturistiriitojen räjähdysherkäksi tekemällä alueella.

Todellisia uhreja ovat tavalliset iranilaiset ja demokratia.

Selitys on kuulunut, että pääseväthän iranilaiset äänestämään, niin presidentistään kuin parlamentistaankin. Aitoja vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole.

Oppositio on paossa ulkomailla, ja järjestelmässä on yleisen luonnehdinnan mukaan korkeintaan joitakin "demokratian piirteitä".

Iran joutui jo vuosia sitten Yhdysvaltain ajamien pakotteiden kohteeksi ydinohjelmansa takia. Pakotteet painoivat Iranin talouden ahtaalle, eikä sittemmin saavutettu sopu ydinohjelmasta ole tuonut nopeaa parannusta maan elinoloihin.

Naisten asema yhteiskunnassa on ristiriitainen. Heidän ihmisoikeuksiaan on rajusti rajoitettu, mutta yliopisto-opiskelijoista heitä on jopa suurin osa.

Presidentti Hassan Ruhania pidetään uudistusmielisenä, mutta hän ei ole kyennyt täyttämään odotuksia.

Ylin valta on hengellisellä johtajalla. Ali Khamenei on julistanut protestit "Iranin vihollisten" eli vihamielisten länsivaltojen masinoimiksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump latasi lisää kierroksia myllyyn ilmoittamalla tukevansa "sopivalla hetkellä" mielenosoittajia. Trumpin ilmaisutapa ei auta vähääkään vankiloihin suljettuja iranilaisia.

Seksuaalinen häirintä ei ole mielipidekysymys. Kaikilla on oikeus asialliseen kohteluun työpaikalla. Kuva: Seppo Pessinen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kysely seksuaalisesta häirinnästä työelämässä nostaa esiin vakavia kysymyksiä.Seksuaalinen häirintä eri asteissaan on valitettavan yleistä ja yhtä huolestuttavaa on häirinnästä ilmoittamisen vähäisyys.Työikäisistä naisista peräti 38 prosenttia kertoo kyselyssä koken