Julkaistu: 10.01.2018 02:00

Opetus on ilmaista vaan ei itse opiskelu

  • Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan kuuluva hämeenlinnalainen Kaurialan lukio edustaa osaa toisen asteen koulutuspaletista. Kuva: Pekka Rautiainen
    Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan kuuluva hämeenlinnalainen Kaurialan lukio edustaa osaa toisen asteen koulutuspaletista. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomi on kauan hehkuttanut maksutonta koulutustaan. Peruskoulussa se on täyttä totta, mutta jo toisen asteen koulutuksessa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa, maksuttomuus on näennäistä.

Toisen asteen opiskelijat joutuvat kustantamaan oppikirjansa ja työvälineensä sekä tutkintomaksut.

Kustannuksia kertyy kuin ohimennen toisen asteen koulutuksen aikana useita satoja, jopa tuhansia euroja.

Jotkin kunnat markkinoivat toisin omaa lukiotaan koulun tietokoneilla ja myös ilmaisilla oppikirjoilla ja jopa kyydityksillä.

Sähköisissä oppikirjoissa ei paljon säästä, kun pulmana ovat tiukka lisensointi sekä korkea verokanta.

Lähes kaksi kolmesta liputtaa Uutissuomalaisen teettämän tuoreen gallupin mukaan kokonaan maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta.

Tietoykkösen toteuttamassa kyselyssä mielipiteet noudattavat oikeisto–vasemmisto -jakoa.

Vasemmistoliittolaiset ovat vankimmin, 85-prosenttisesti aidosti maksuttoman koulutuksen kannalla. Kokoomuslaiset ovat kriittisimpiä 43 prosentin puolto-osuudella.

Opiskelun suuret oheiskulut painavat tosissaan vähävaraisten perheiden taloutta. Rahapula on pahimmillaan johtanut opiskelun keskeytyksiin.

Pelastakaa Lapset ry vaatii yhdessä lapsi-, vanhempi-, nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kanssa, että lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuus poistetaan kaikin tarvittavin lakiuudistuksin ja toimenpitein.

Pontimena on maaliskuulle auki oleva kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta.

Kansalaisaloitteen on tähän mennessä allekirjoittanut tosin vasta 30 prosenttia vaaditusta 50 000 äänestä, jolla aloite päätyisi eduskunnan käsittelyyn.

Nuorten kouluttautuminen ei saisi riippua vanhempien varoista. Koulutusputkea ei pidä vasiten vaarantaa. Nykytyömarkkinat edellyttävät vähintään toisen asteen tutkintoa.

Toisen asteen opinnoissakin pitäisi pyrkiä kohti aitoa maksuttomuutta. Tai ainakin pitäisi luoda järjestelmä, jolla vähävaraisten opintie olisi turvattu ilman almujen anelua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutui kritiikin hampaisiin sanailustaan huippukokouksessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Kuva: MAURI RATILAINEN

Nähtäväksi jää, muistetaanko Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaaminen helteisessä Helsingissä uuden liennytyksen alkuna vai sittenkin yhtenä perin riitasointuisena välisoittona Yhdysvaltojen politiikassa.Venäläisten tiedustelu-upseerien syyttäminen vaaleihin puuttumisesta osui juuri viera