Julkaistu: 15.01.2018 04:00

Syrjäytyminen syö nuoren elämän eväät

  • Syrjäytyminen vie mittailemaan katuja.  Kuva: Seppo Pessinen
    Syrjäytyminen vie mittailemaan katuja. Kuva: Seppo Pessinen

Syrjäytyminen kalvaa Suomea sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Peräti joka kymmenes 20–24-vuotiaista on arvioiden mukaan vaarassa syrjäytyä.

Suomessa on osapuilleen 70 000 syrjäytynyttä alle 30-vuotiasta nuorta.

Nuorten syrjäytymisestä on puhuttu vuosia, mutta ratkaisut ovat jääneet vielä puolittaisiksi.

Pelkän peruskoulun käynyt kustantaa Sitran ja THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan yhteiskunnalle kaikkiaan 300 000 euroa enemmän kuin koulutuksen saava.

Summa kertyy siitä, että pelkällä peruskoulupohjalla ei helposti työllistytä eikä ainakaan päästä kunnon tienesteille ja veroja maksamaan.

Tutkinnolla pääsee paremmin ja parempiin töihin kiinni. Tutkinnon opiskelleet eivät myöskään yleensä joudu elämään niin paljon yhteiskunnan tukien varassa.

Tutkimus antaa huutia väitteelle, että syrjäytynyt nuori maksaisi yhteiskunnalle miljoona euroa vuosittain.

Hintalapun taustalla on käsitys, että syrjäytynyt on menetetty tapaus, joka elää koko elämänsä tukien varassa. Näin ei ole eikä saakaan olla.

Nuorten syrjäytyneiden joukko ei ole yhtenäinen. Syrjäytyminen on onneksi harvemmin pysyvä ja useammin väliaikainen olotila.

Syrjäytyminen nähdään valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden strategiassa keskeisimpänä haasteena, joka muun muassa lisää yhteiskunnallisten häiriöiden riskiä.

Syrjäytymisen syyt ovat moninaiset, mutta kynnyskysymyksenä on työ, joka merkitsee paitsi taloudellista turvaa myös sosiaalisia suhteita.

Nuorten syrjäytyminen yhteiskunnasta kumpuaa koulutuksen puuttumisesta, työttömyydestä, huonosta mielenterveydestä ja harrastusten puutteesta. Seurauksena on osattomuutta, yksinäisyyttä, kärsimystä ja pahoinvointia.

Nuorten syrjäytymistä kannattaa ehkäistä viemällä palvelut nuorten luo ja puuttumalla ajoissa perheiden huono-osaisuuteen.

Suomella ei ole varaa menettää nuoria koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Nuoria ei pidä päästää tyhjän päälle.

Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin valatilaisuus pidettiin elokuussa vuonna 2009 Hämeenlinnan Linnanpuistossa. Kuva: JS = Juhani Salo

Intti ei ole suomalaismiehille enää lähimainkaan sellainen pakko kuin menneinä vuosikymmeninä, vaikka maanpuolustus perustuukin edelleen yleiseen asevelvollisuuteen.Monissa muissa maissa on siirrytty joko kokonaan ammattiarmeijaan tai valikoivaan asevelvollisuuteen, jonka piirteitä on tullut Suomeen