Julkaistu: 16.01.2018 05:00

Aktiivimallista tuli yleinen sylkykuppi

  • SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan aktiivimallia vastustava kansalaisaloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn. Kuva: Kimmo Penttinen
    SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan aktiivimallia vastustava kansalaisaloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn. Kuva: Kimmo Penttinen

Työttömyysturvan aktiivimalli on tuomittu laajasti ja syvän suuttumuksen vallassa jo ennen kuin siitä on juuri ollenkaan käytännön kokemuksia.

Myrskyn silmässä on ennen kaikkea pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hän puolusti aktiivimallia viikonloppuna Ylen pääministerin haastattelutunnilla ja vakuutti, ettei tarkoitus ole kyykyttää ketään.

Malttia peräävä Sipilä on oikeilla jäljillä: myös työttömien määräaikaishaastattelut tuomittiin ennenaikaisesti.

Sipilä on kuitenkin aseeton. Kun kansalaiset tuntevat tulleensa kyykytetyiksi, niin vahinko on jo tapahtunut.

Aktiivimalli on aktivoinut kansalaisia – sanan varsinaisessa merkityksessä. Sylkykupiksi muuttuneen mallin vastustus saa voimaansa muualtakin kuin työttömien puolustamisesta.

SAK:n hallitus päätti maanantaina järjestää mielenilmauksen aktiivimallia vastaan 2. helmikuuta Helsingissä. On vaadittu myös poliittisia lakkoja ja peräti yleislakkoa, mutta ne eivät auttaisi ketään, kaikkein vähiten työttömiä.

Aktiivimallin vastustukseen kanavoituu myös vanhoja työmarkkinapaineita.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan "aktiivimalli oli oljenkorsi, joka katkaisi kamelin selän". Tällä Eloranta viittaa ay-väen Sipilän hallitusta kohtaan tuntemaan epäluuloon.

Yli 125 000 kansalaisaloitteen allekirjoittanutta eivät voi olla täysin väärässä.

On erinomaista, että kansalaiset tuntevat huolta työttömien tasapuolisesta ja ihmisarvoisesta kohtelusta.

Seuraavaksi tarvitaan korjauksia todellisiin eli todistettuihin epäkohtiin. Muuten asiassa ei päästä eteenpäin.

Lähtökohta ei ole huono: itse aktivoinnista ollaan laajasti yhtä mieltä. Se on tarpeellista.

Kun ihminen saadaan itse auttamaan itseään, ollaan lähellä onnistumista. Miten se tehdään innostaen, ei lannistaen? Entä miten väkisinkin riittävän yhdenmukaiset toimet "myydään" suomalaisille?

On tunnistettava ja tunnustettava myös työttömyyden monisyisyys, jonka toi ilmi kirjoituksessaan alan asiantuntija, työvalmennussäätiö Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala (HäSa 11.1.).

Romutukseen heinäkuussa vuonna 2009 menossa olleita autoja Karanojan jätteenkäsittelyalueella Hämeenlinnassa. Kuva: JASU

Autokannan uudistamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi vuoden alusta jatkunut romutuskampanja on päättymässä viimeistään elokuun lopussa.Heinäkuun lopulla valtion kampanjaan varaamista kahdeksasta miljoonasta eurosta oli käytetty noin 80 prosenttia (Yle 7.8.).On vain yksi mutta: romutuspalkkion saa v