Julkaistu: 03.03.2018 02:00

Sote ajaa hallituksen vielä tiukkaan paikkaan

  • Kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla on täysi työ piiskuroida puolueensa kansanedustajat soteruotuun. Kuva: Joel Maisalmi
    Kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla on täysi työ piiskuroida puolueensa kansanedustajat soteruotuun. Kuva: Joel Maisalmi

Politiikanteko on pyörähtänyt tällä viikolla isoille kierroksille, kun kokoomuksen sisällä viritellään sotekapinaa.

Samalle viikolle osui vielä Ylen puoluekannatuskysely, jossa SDP on pitkästä aikaa noussut ykköseksi ohi kokoomuksen. SDP:n kannatusloikkaa selitetään aktiivimallista nousseella kohulla, johon puolue sai vahvaa tukea SAK:lta.

Löylyä kiukaalle on lyönyt myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteamalla, että soteen pätee "tulos tai ulos" -periaate. Eli jos sote kaatuu alkukesästä, kaatuu myös hallitus. Edessä olisivat ennenaikaiset eduskuntavaalit.

Äänestäjän muisti on hyvin lyhyt. Siksi on vaikea ennustaa, onko SDP:n nousu vain hetkellinen vai onko puolue todella saanut pysyvämmin ilmaa siipiensä alle.

Kokoomus on saattanut äänestäjien silmissä saada kolhuja kilpeensä myös kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä käydyssä keskustelussa. Kaikkein härskeimmin sitä ovat käyttäneet hyväkseen muutamat kokoomuksen entiset kansaedustajat.

Puheenjohtaja Petteri Orpolla on nyt todella haastava paikka pitää puolueensa sotekapinalliset ruodussa. Hallituksen niukka enemmistö eduskunnassa ei kestä yhtään lisää "elinalepomäkiä".

Torpatessaan esityksen valinnanvapauslaiksi viime kesänä perustuslakivaliokunta korosti, että soteuudistus on kuitenkin välttämätön. Samaa mieltä ovat kaikki asiantuntijat.

Uudistusta on yritetty ainakin 10 vuotta eri hallituskokoonpanoilla. Nyt siinä on päästy kalkkiviivoille. Se on vaatinut kompromissin poikineen.

Tuskin kenenkään mielestä nyt muotoiltu sote on täydellinen. Sen kaatuminen olisi silti onnetonta. Väki vanhenee ja kuntien rahat loppuvat. Lisäksi nykyinen järjestelmä on huomattavan eriarvoinen.

Tällä hetkellä varmasti jokainen hallituspuolue kavahtaa ennenaikaisia vaaleja. Kokoomus ja keskusta ovat alamäessä, eikä sinisillä ole kannatusta lainkaan.

Siksi voi veikata, että hallituksessa tehdään kaikki mahdollinen, jotta sote saadaan maaliin ja vaalit pidetään vasta reilun vuoden kuluttua.

Kommentit

hyvin erikoinen mielipide Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa. "Tuskin kenenkään mielestä nyt muotoiltu sote on täydellinen. Sen kaatuminen olisi silti onnetonta. Väki vanhenee ja kuntien rahat loppuvat. Lisäksi nykyinen järjestelmä on huomattavan eriarvoinen." Eli pääkirjoittajan mielestä on valtion talouden kannalta on toisarvoista, että valtion velat kasvavat entisestään, kun nyt valittu SOTE-malli heikentää hoitoketjun laatua sekä on entistä kalliimpi. 6 mrd € tai 3 mrd € vuodessa on iso summa pienelle maalle, joka ei päässyt velkakierteestään eroon edes nousukaudella. Se, että tehdään asioita hosumalla tai poliittisilla lehmänkaupoilla, ei ole peruste edellyttää kalliin ja huonomman toteutuksen toimeenpanoa. Ei näin toimita yrityksissä koskaan. Eriarvoisuudesta myös se, että joillain paikkakunnilla saatavuus paranee, mutta monilla paikkakunnilla heikkenee. Ei ole mitään takeita nyt, että eriarvoisuus paranisi. Money talks.Mielenkiintoista seurata, miten yksityisen Terveystalon huoleen valtioneuvosto vastaa, kun Terveystalo on huolissaan että ei voi enää uuden SOTEn myötä jatkaa leikkaustoimintojaan entiseen tapaan päivystyslakimuutoksen vuoksi. Sen sijaan silloin ei oltu huolissaan, kun esimerkiksi Forssassa piti/pitää julkisen sairaalan leikkaustoiminta lopettaa samasta syystä. Forssan sairaalan alasajoa ei enää voida perua, mutta eiköhän nykyhallitus turvaa pienellä lakimuutoksella, että yksityinen Terveystalo saa jatkaa toimintaansa. Eli se siitä hosumisesta, julkisen talouden järkevästä hoidosta, eriarvoisuudesta tai hoitoketjun parantamisesta. Kuka arvostettu terveysalan asiantuntija on kehunut nykyistä SOTE-ratkaisua? Ei kukaan.

YLE (7.3.2018) kysyi asiantuntijoilta SOTEsta . Arvioijina ovat sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, entinen Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja professori Jussi Huttunen, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki ja sosiaalityön professori Anneli Pohjola. He ovat myös sosiaali- ja terveysministeriön sote-asiantuntijaryhmän jäseniä. Professori Juhani Lehto on Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessori. Yksimielisesti he olivat sitä mieltä, että 1) SOTE-uudistus ei onnistu kaventamaan hyvinvointi- ja terveyseroja Suomessa. 2) SOTE-uudistus ei onnistu hillitsemään kustannuksia, sanovat professorit yksimielisesti. 3) Asiakkaan pompottelu ei vähene, enemminkin päinvastoin, professorit uskovat.4)Neljä viidestä haastattelemastamme professorista ei selkeästi usko järjestelmän parantuvan.5)Kaikki viisi professoria ovat yhtä mieltä siitä, että valinnanvapauslakia ei pidä hyväksyä nyt. Professorit sanovat, että lakia pitää välttämättä korjata. Tosin syntyvän sote-mallin korjaaminen voi olla heidän mielestään vaikeaa ja kallista.

Mitä nämä henkilöt sitten ovat tehneet asiantuntijoina tässä SOTE asiantuntijaryhmän jäseninä? Ylläpitäneet akateemista debattia ja miettineet kahvipullan laatua ja määrää sekä tarjoiluajankohtaa sekä ruokatatårjoilun ajankohdan liittymistä käytävään debatin kehittymiseen! Ilmeisesti professorit kuluvat joukkoon jolle soveltuu paremmin asioiden arvostelu ja älykäs debatti jälkiviisauden huippuaallon harjalla. Tyyliin: Toiset tekevät ja toiset kulkevat perässä arvostellen!
Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin valatilaisuus pidettiin elokuussa vuonna 2009 Hämeenlinnan Linnanpuistossa. Kuva: JS = Juhani Salo

Intti ei ole suomalaismiehille enää lähimainkaan sellainen pakko kuin menneinä vuosikymmeninä, vaikka maanpuolustus perustuukin edelleen yleiseen asevelvollisuuteen.Monissa muissa maissa on siirrytty joko kokonaan ammattiarmeijaan tai valikoivaan asevelvollisuuteen, jonka piirteitä on tullut Suomeen