Julkaistu: 15.04.2018 02:00

Sairaalayhtiö on vastaus kovenevaan kilpailuun

  • Sairaanhoitopiirien johtajat Hannu Juvonen (vas.) ja Rauno Ihalainen julkistivat yhtiöhankkeen tällä viikolla. He muistuttivat, että edessä on vielä iso työ. Kuva: Esko Tuovinen
    Sairaanhoitopiirien johtajat Hannu Juvonen (vas.) ja Rauno Ihalainen julkistivat yhtiöhankkeen tällä viikolla. He muistuttivat, että edessä on vielä iso työ. Kuva: Esko Tuovinen

Sairaalayhteistyön tiivistämisellä pyritään Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla vastaamaan yhä kovenevaan kilpailuun erikoissairaanhoidossa.

Käytännössä sairaanhoitopiirit suunnittelevat yhteistä yhtiötä tai osuuskuntaa, jonne voitaisiin keskittää koko palvelutuotanto.

Päämääränä on parantaa hoidon saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta, mutta taloudellisesti tiukassa raamissa. Tavoite on siis kova.

Tähän tähdätään uudistamalla perusteellisesti palvelu- ja tuotantoketjuja sekä rakentamalla ja hyödyntämällä yhteisiä järjestelmiä.

Yhtiön tai osuuskunnan uskotaan olevan ketterämpi toimija kuin sairaanhoitopiirien tai maakuntien raskaasta päätöksenteosta riippuvaisen yhteistyökuvion.

Jos sairaanhoitopiirien valtuustot näyttävät vihreää valoa, hanke etenee tuli sote-uudistusta tai ei. Tähtäimessä on noin viiden vuoden aikataulu.

Asiakkaalle luvataan, että kaikki kahden maakunnan 8 sairaalaa jatkavat toimintaansa. Niiden työnjakoa voidaan muokata, mutta jokaisessa on tarjolla erikoissairaanhoidon palveluita Taysin sateenvarjon alla.

Parhaassa tapauksessa palvelujen saatavuus ja laatu paranevat, mutta se voi edellyttää myös asiakkaalta joustavuutta.

Kantahämäläinen voi joutua hakemaan tietyn erikoissairaanhoidon palvelun vaikkapa Sastamalan tai Valkeakosken sairaalasta, jos haluaa sen nopeasti. Tai pirkanmaalainen Forssasta.

Jo nyt erikoissairaanhoidossa on valinnanvapaus. Sairaanhoitopiiri ei sido asiakasta, vaan lääkärinsä kanssa sopimalla palvelun voi hakea mistä haluaa. Siksi kilpailu on kovaa. Siihen ei pysty vastaamaan kuin laadulla ja saatavuudella.

Nyt suunniteltu yhteinen palveluyhtiö tai -osuuskunta on onnistuessaan todennäköisesti asiakkaan ja veronmaksajan etu.

Demokratiakysymyksiin pitää kuitenkin kiinnittää vakavasti huomiota. Päätöksenteko ei saa kadota yhtiölakien suojamuurien taakse.

Kun käytetään veronmaksajien varoja, heidän edustajillaan pitää olla mahdollisuus vaikuttaa suunnitellun yhtiön tai osuuskunnan päätöksiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutui kritiikin hampaisiin sanailustaan huippukokouksessa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Kuva: MAURI RATILAINEN

Nähtäväksi jää, muistetaanko Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaaminen helteisessä Helsingissä uuden liennytyksen alkuna vai sittenkin yhtenä perin riitasointuisena välisoittona Yhdysvaltojen politiikassa.Venäläisten tiedustelu-upseerien syyttäminen vaaleihin puuttumisesta osui juuri viera