Julkaistu: 13.06.2018 03:50

Monitoimikeskukset valtaavat alaa Hämeessä

  • Uusi Nummikeskus odottaa käyttäjiään. Kuva: Esko Tuovinen
    Uusi Nummikeskus odottaa käyttäjiään. Kuva: Esko Tuovinen

Syntyneiden määrä vähentyy, vanhat koulurakennukset rapistuvat, sisäilmaongelmat vaivaavat ja korjausvelka vain kasvaa.

Hankala yhtälö on johtanut palvelurakenneselvityksiin ja vaikeisiin kouluverkkoratkaisuihin Kanta-Hämeessä. Ratkaisuja veivataan jopa vuosia.

Forssan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana äänestäen keskittää Kuhalan ja Tölön koulut sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen päiväkotien toiminnan suureen uudisrakennukseen. Näkemykset lasten ja kaupungin parhaasta olivat osapuolilla vastakkaiset.

Suunnittelun edetessä valtuusto saa ottaa kantaa vielä siihen, kuinka iso liikuntasali Forssan monitoimikeskukseen tarvitaan. 20 miljoonan euron kustannusarvio on perustunut pienempään liikuntatilaan.

Suurhankkeissa pelkona onkin kustannusten karkaaminen.

Janakkalassa kunnanvaltuusto palautti viime viikolla Turengin ja Tervakosken uusien koulu- ja monitoimikeskushankkeiden periaateratkaisut takaisin valmisteluun. Syksyllä pitäisi olla jo tietoa hankkeen vaikutuksista kuntatalouteen.

Hämeenlinnassa upouusi Nummen koulukeskus eli Nummikeskus on varsinainen monitoimikeskus. 880 koululaisen lisäksi Nummikeskuksen katon alle muuttavat mm. Jukolan kirjasto, neuvola ja nuorisotoimi. Tiloille löytyy myös liikunta- ja kulttuuripalvelu- ja harrastekäyttöä.

Jukolan kirjaston vanhoihin tiloihin on puolestaan syntymässä Läntinen kumppanuustalo.

Monitoimikeskukset ja yhteisöllisyys ovat nykypäivää.

Uudisrakennuksissa tilat voidaan tehdä nykyaikaisesti varustelluiksi, tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi ja monikäyttöisiksi. Lähtökohtana on, että tilat ovat toimivat, terveet ja turvalliset, mitä vanhaa korjatessa ei voi taata.

Jos ja kun vanhoja rakennuksia korvataan uudella, on tärkeintä saada aikaan laadukasta ja kestävää jälkeä. Suteen ei ole missään varaa.

Koulurakentaminen ei Hämeenlinnassakaan pääty tähän. Palveluverkkoselvitys sisältää rakennusten korjaamista, käytöstä poistamista ja uudisrakentamista.

Palveluverkossa on kyse paitsi seinien ja tarpeiden yhteensovittamisesta myös taloudenpidosta. Palveluverkon justeerauksen on määrä kantaa kohti kestävää kuntataloutta.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tuore kansalaiskysely kertoo, että joka kuudes suomalainen mielii lähivuosina siirtyä käyttämään ladattavaa hybridiautoa, täyssähköautoa tai kaasukäyttöistä henkilöautoa.Puolet vastaajista uskoo siirtyvänsä käyttämään vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivaa au