Julkaistu: 20.06.2018 04:00

Sote-väännössä ei ole mitään satavarmaa

  • Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) saivat selittää tiedotustilaisuudessa hallituksen uusia sote-esityksiä. Kuva: Mauri Ratilainen
    Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) saivat selittää tiedotustilaisuudessa hallituksen uusia sote-esityksiä. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus ei jäänyt sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksensa moukaroinnin jälkeen kehänurkkaukseen nuolemaan haavojaan, vaan tavoittelee ilman taka-askelia ja väistöliikkein pisteosumia.

Perustuslakivaliokunnan hampaisiin jäänyt valinnanvapaus aiotaan toteuttaa nyt pikkunäppärästi vaiheistaen. Maakunnat voivat toteuttaa valinnanvapauden jo vuotta tai kahta ennen uutta määräaikaa 1.1.2022.

Maakuntien sote-keskukset voivat aloittaa toimintansa vuotta aiottua myöhemmin eli vuoden 2022 alusta, mutta aikavälystä on vuoden 2020 alusta vuoden 2023 loppuun. Vaiheistus palvelee maakuntien erilaista sote-valmiutta.

Asiakassetelit otetaan koko maassa käyttöön vuoden 2021 alusta.

Hallitus pitää täsmennyksistä huolimatta kiinni siitä, ettei valinnanvapauslain yhteensopivuutta EU-lakien kanssa tarvitse varmistaa etukäteen.

Perusteena on se, ettei lakiesitys sisällä kilpailua vääristäviä valtiontukia. Lausumaton peruste on se, että hidasliikkeinen EU-notifikaatio kaataisi tavoiteaikataulun.

Perustuslakivaliokunta edellytti maakunnille riittävää rahoitusta turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut . Hallitus lupailee maakunnille lisärahoitusta tarvittaessa, mutta kyse ei ole automaatista.

Hallitus tulee vielä löytämään rahoituskysymykseen uudestaan edestään.

Hallituksen sote-vastine etenee nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Hallituksen hiipuvana toiveena on, että mietintö valmistuisi ennen kansanedustajien kesälomia.

Perustuslakivaliokunnan on vielä hyväksyttävä tehdyt muutokset ennen eduskuntakäsittelyä.

Uusi valinnanvapauslinjaus pitänee kokoomuslaisia tyytyväisenä. Keskustan haluna on saada samoin sote vihdoin maaliin ja ohessa myös maakuntahallinto.

Hallituksen sote-yhteneväisyyttä horjuttaa valiokuntaharjauksen lisäksi muutaman kansanedustajan irtiotto.

Sote-remontissa ei vieläkään mitään varmaa. Ainoastaan se, ettei nykyinen toimintamalli riitä väestön ikääntyessä ja kustannusten noustessa.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tuore kansalaiskysely kertoo, että joka kuudes suomalainen mielii lähivuosina siirtyä käyttämään ladattavaa hybridiautoa, täyssähköautoa tai kaasukäyttöistä henkilöautoa.Puolet vastaajista uskoo siirtyvänsä käyttämään vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivaa au