Julkaistu: 06.07.2018 04:00

Perussuomalaiset taas demarien kimpussa

  • Jos Jussi Halla-aho ja kumppanit vetelevät ensi keväänä oikeista naruista, on täysin mahdollista, että perussuomalaiset nousevat neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Kuva: Mauri Ratilainen
    Jos Jussi Halla-aho ja kumppanit vetelevät ensi keväänä oikeista naruista, on täysin mahdollista, että perussuomalaiset nousevat neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Kuva: Mauri Ratilainen

Perussuomalaisten kahden prosentin hyppy oli merkittävin muutos Yleisradion Taloustutkimuksella teettämässä kesäkuun kannatuskyselyssä.

Ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä matkaa eikä yhden kuukauden mittaus ole kuin sen hetken ilmapuntari, mutta spekulointeja tuore tulos varmasti herättää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vetänyt matalalla profiililla ja pysynyt piilossa Brysselissä. Ajassa on kuitenkin paljon sellaista, mikä voi tuoda hänen puolueelleen luontaista vetoapua.

Syyrian pitkittyvä kriisi ja Pohjois-Afrikan tilanne ajavat pakolaisvirtoja pohjoiseen. Hajanainen Euroopan unioni on suurissa vaikeuksissa, jos pahin toteutuu. Syyriassa on liikekannalla 250–300 000 ihmistä. Siinä määrässä Saksan liittokansleri Angela Merkelin viritykset sijoitusleireistä eivät paljon pidättele.

Toisaalta epävarmuus talouden tulevaisuudesta painaa äänestäjien mieliä. Nousukauden tuntu ja matala korkotaso eivät voi jatkua loputtomiin.

Näitä suhdanteita taitava populistijohtaja osaa käyttää hyväkseen. Halla-aho tulee olemaan ensi vuoden puolella mielenkiintoinen seurattava.

Perussuomalaisten vaalikassa on kunnossa, koska sillä on käytössään 38 kansanedustajan puoluetuet ja puolittuneet kulut, kun yli puolet heistä loikkasi sinisiin oman onnensa nojaan.

Jos Halla-aho ja kumppanit vetelevät ensi keväänä oikeista naruista, on täysin mahdollista, että perussuomalaiset nousevat neljänneksi suurimmaksi. Hallitukseen heitä ei silti kukaan liene nostamassa.

Oma lukunsa on Timo Soinin, Jussi Niinistön, Sampo Terhon ja kumppanien poliittinen tulevaisuus. Parin vuoden kyydille ministeriauton takapenkillä tulee hintaa, jos poliittinen ura päättyy siihen.

Kolmen suosituimman puolueen tilanne on ennallaan, kun SDP ja kokoomus ovat tasapäin kärjessä ja pääministeripuolue keskusta on jämähtänyt takamatkalle.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, hallituksen runko tulee muodostumaan niin, että kaksi näistä kolmesta suurimmasta on mukana.

Kommentit

Hämeen sanomien toiveajattelua, toivotaan että persut syö demareiden äänet, niin että kokoomus kasvaa suurimmaksi. Hallitukseen heitä ei kuitenkaan huolita.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tuore kansalaiskysely kertoo, että joka kuudes suomalainen mielii lähivuosina siirtyä käyttämään ladattavaa hybridiautoa, täyssähköautoa tai kaasukäyttöistä henkilöautoa.Puolet vastaajista uskoo siirtyvänsä käyttämään vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivaa au