fbpx
Pääkirjoitukset

Aamu näyttää, onnistuiko uhkapeli

Politiikka on palannut politiikkaan. Keskusta Juha Sipilän johdolla ja kokoomus Alexander Stubbin johdolla ottavat nyt tosissaan mittaa toisistaan.

Sipilä löi torstai-iltana pöytään sellaisen paukun, että kansakunta kavahti.

Kun ei pitkään leivotusta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta tälläkään hallituspohjalla näyttä tulevan mitään, Sipilä uhkaa hallituksen hajoamisella.

Tämä kertoo, että keskustalle on äärimmäisen tärkeää sada toteuttaa vuosikausia hellimänsä maakuntamalli. Siinä maakuntien kokoisten itsehallintoalueiden tehtäviin kuuluisi paljon muutakin kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä.

Keskusta pyrki käymään kauppaa kokoomuksen kanssa. Kun toisessa vaakakupissa oli 18 sote-aluetta, toiseen tarjottiin vapaata valintaa julkisten ja yksityisten palvelujen välillä ja “raha kulkee potilaan mukana” -periaatetta.

Asiantuntijat eivät ole uskoneet maakunnankokoisiin sote-alueisiin, vaan ovat pitäneet 5-12 aluetta ideaalina. Kaikkien maakuntien kantokyky ei riitä sote-palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen siten, että kansalaisille pystyttäisiin takaamaan tasavertaiset palvelut ympäri maan.

Monessa tapauksessa maakunta saattaisi silti olla ideaali sote-alueen koko. Kanta-Hämeessäkin uskotaan siihen vahvasti siihen.

Sote-uudistusta on nyt yritetty tehdä useita vaalikausia. Esillä on ollut lukuisia malleja, jotka ovat kaikki törmänneet joko poliittiseen vastustukseen tai perustuslaillisiin ongelmiin.

Kaikki tunnustavat, että uudistusta tarvitaan, sillä kuntien kyky järjestää ikääntyvän väestön palvelut ei enää riitä.

Nyt on jo kiire, kuten Sipiläkin moneen kertaan illan tiedotustilaisuudessa totesi. Hallituksen hajottaminen ei välttämättä edistä ratkaisun syntyä.

Aamu näyttää, onnistuiko Sipilä uhkapelissään ja taipuiko kokoomus vai etsiikö keskusta uusia hallituskumppaneita pienpuolueista. Se ei vaikuta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta.

SDP saattaisi olla keskustalle mieluisa kumppani, mutta nosteessa olevan puolueen puheenjohtaja Antti Rinne ehti jo linjata, että SDP menee hallitukseen vain vaalien kautta.

Perussuomalaiset on jäänyt sote-pelissä pelkäksi statistiksi.

Menot