fbpx
Pääkirjoitukset

Äänestämällä nukkuvien puolue pienenee

On todellista demokratiaa, että voi myös jättää äänestämättä. Monissa maissa siitä seuraa vähintään sakkoja.
Monille äänestäminen varsinaisena vaalipäivänä on pitkäaikainen perinne. Kuva: Tomi Vesaharju
Monille äänestäminen varsinaisena vaalipäivänä on pitkäaikainen perinne. Kuva: Tomi Vesaharju

Meillä kaikilla, viimeistään tänään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla, on äänioikeus eduskuntavaaleissa.

Äänioikeus on yleinen eli rajoituksina ovat vain ikä ja kansalaisuus. Se on myös yhtäläinen, mikä tarkoittaa, että jokaisella on tasan yksi ääni.

Siihen ei vaikuta varallisuus tai omaisuuden määrä, eikä edes sukupuoli sitten vuoden 1906, jolloin naiset Suomessa saivat äänioikeuden.

Äänioikeus on lisäksi luovuttamaton. Se tarkoittaa, että äänioikeutta on käytettävä aina henkilökohtaisesti. Kukaan ei voi äänestää toisen puolesta.

Äänestäminen on oikeus, mutta ei velvollisuus. Jokainen äänioikeutettu päättää itse, äänestääkö hän vaaleissa vai ei.

Tästä on viime vuosina aina aika-ajoin keskusteltu. Maailmassa on useita kymmeniä maita, joissa äänestäminen on pakollista. Muutamissa maissa velvollisuuden laiminlyönnistä uhkaa jopa vankeusrangaistus.

Esimerkiksi Belgiassa joutuu maksamaan sakkoa ja Kreikassa voi sakon lisäksi jäädä ilman passia, jos ei ole äänestänyt.

Äänestysvelvollisuus nostaisi äänestysprosenttia, mutta kasvattaisi todennäköisesti myös protestiäänien määrää. Todellista demokratiaa on se, että voi jättää myös äänestämättä.

Äänestysprosentti on eduskuntavaaleissa ollut 70:n vaiheilla. Nukkuvien puolue onkin ollut ylivoimaisesti suurin puolue Suomessa jo pitkään.

Nykyään politiikkaa ei koeta kovin kiinnostavaksi ja “seksikkääksi”, vaikka eduskunnan ja kuntien poliittisten toimielinten, kuten valtuustojen, päätökset vaikuttavat suuresti meidän jokaisen elämään.

Jokin konsti pitäisi löytää siihen, että erityisesti nuoret innostuisivat taas vaikuttamaan. Jos ei halua mukaan politiikkaan, pelkkä äänestäminenkin riittäisi.

Monille vanhemmille ihmisille äänestäminen on traditio, joka suoritetaan pyhätamineissa varsinaisena vaalipäivänä.

Suomessa ei myöskään ole sitä vaaraa, että vaalitulosta käpälöitäisiin jollain konstilla. Täällä kansa siis saa sitä, mitä haluaa. Siksikin kannattaa vaivautua vaaliuurnille vaikuttamaan.

Menot