Pääkirjoitukset

Ääriliikkeet pidettävä kurissa

Jyväskylän kirjaston keskiviikkoillan yhteenotto sai poliisin tutkimusten myötä uuden ulottuvuuden. Selvitysten mukaan myös tilaisuuden järjestäjän paikalle kutsuma järjestyksenvalvoja oli tavalla tai toisella aseistautunut.

Ensin kerrottiin, että äärioikeistolaisen liikkeen edustajat häiritsivät kirjailtaa ja puukottivat järjestystä valvonutta henkilöä.

Poliisin tutkinta on kesken, joten alkuunkaan koko kuvaa tapahtuneesta ei voi olla toistaiseksi edes viranomaisilla. Sekin on otettava laskuissa huomioon, että osapuolilla oli tarkoitus katsoa, kuka on kuka.

Vaikuttaa oudolta, että järjestäjä on pyytänyt järjestystä turvaamaan henkilön, joka ei ole virallinen järjestyksenvalvoja. Jos tilaisuutta jokin uhkasi, miksi järjestäjä ei ollut yhteydessä poliisiin?

Koska asialla joka tapauksessa oli ääriliikkeen edustajat, yhteenoton tuomitsemisesta syntyi suorastaan kilpailu, jossa ei ole sanoja ja äärimmäisiä sanoja säästelty.

Kommenteissa on arvioitu, että suomalaisissa kirjastoissa ja kirjailloissa on jo vaarallista käydä. Suomi on myös tämän yhteenoton jälkeen aiempaa turvattomampi maa.

Muusikkona kunnostautunut Paleface sätti suomalaiset äärimmäisen rasistiseksi kansaksi, vaikka tapahtuneessa ei – ainakaan toistaiseksi – ole paljastunut minkäänlaista rasistista ulottuvuutta.

Kirjastossa keskusteltiin äärioikeiston noususta kertovasta kirjasta ja tämä oli liikaa muutamalle äärioikeistolaiselle.

Tapahtuma puukotuksineen on toki otettava todesta. Jokaisella suomalaisella on oikeus turvattuun elämään, niin myös oikeus kokoontua ilman häirintää.

Jyväskylässä tulilinjalla olivat sananvapaus ja jokaisen oikeus muodostaa omat mielipiteensä.

Iskun perusteella ei voi mennä suurin kirjaimin väittämään, että äärioikeisto nostaisi päätään. Ääriliikkeet ovat Suomessa pieniä, niiden uhkaa ei silti saa vähätellä.

Mitään asiallista syytä ei ole epäillä, etteivät sisäministeriö, sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), poliisi sekä suojelupoliisi olisi ääriliikkeiden torjunnassa ajan tasalla.

Viranomaisten tehtävä ei ole helppo, koska ääriliikkeiden toiminta perustuu hiljaisuuteen ja yllätysiskuihin.

Keskustelussa on myös lataus päivänpolitiikkaa, mikä näkyy varsinkin perussuomalaisiin kohdistuvina syytöksinä.

Puolueen sisällä on henkilöitä, joiden tarkoitusperät ovat jääneet hieman hämäriksi. Perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini on kuitenkin vakavalla mielellä demokratiaa tukeva poliitikko, joka ei ole koskaan hyväksynyt väkivaltaa.

Politiikan äärilaidoilla on yhteinen nimittäjä: suoranainen viha kansanvaltaa kohtaan. Tällä mittarilla ei voi tehdä eroa äärivasemmiston ja -oikeiston kesken.

Ääriliikkeitä torjuu demokratian kunnioitus ja sen edelleen kehittäminen. Tilaa kaikelle sekasorrolle tekee aivan varmasti varsinkin nuorisotyöttömyys.

Päivän lehti

7.4.2020