fbpx
Pääkirjoitukset

Äärioikeiston menestys merkittävin seurattava

EU-vaalien äänestysprosentti puhuttaa Suomessa Perussuomalaisten ehdokkaiden puheet ristiriitaisia.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari haastaa puheillaan tosissaan puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa. Kuva: Pekka Rautiainen
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari haastaa puheillaan tosissaan puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa. Kuva: Pekka Rautiainen

Alkukesä on kauneimmillaan, hallitusneuvotteluissa hikoillaan Säätytalossa ja vielä pitäisi saada ihmiset innostumaan ja äänestämään EU-vaaleissa.

EU-vaalien mielenkiintoisin kysymys onkin äänestysprosentti, viimeksi se oli reilut 39 prosenttia. Tuplaehdokkaiden shoppailu kaksissa peräkkäisissä vaaleissa on oma lukunsa, mutta perussuomalaisten liikehdintää eurooppalaisten hengenheimolaistensa kanssa on syytä seurata paljon tarkemmin ja myös kansallisesti pohtia toiminnan mahdollisia seurauksia.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari osallistui ja piti puheen Euroopan äärioikeistopuolueiden suurkokouksessa Milanossa.

Osallistuminen puhuttaa. Viestejä on ainakin kaksi. Aiemmin perussuomalaiset olivat irrottamassa Suomea EU:sta, mutta nykylinjauksen mukaan he haluavat olla sisällä muuttamassa sitä.

Milanon kokouksen keulakuvan, Italian sisäministeri Matteo Salvinin johtaman La Lega -puolueen on huhuttu saavan taloudellista tukea Venäjältä.

Hajanainen EU sopii Venäjälle ja presidentti Vladimir Putinille oikein hyvin. Lisää vettä myllyyn tuli, kun Salvinin virkaveli Heinz-Christian Strache Itävällasta joutui eroamaan lahjuskohun takia.

Italian, Ranskan ja Itävallan oikeistopopulistien liikehdintä yhdistettynä tuoreempien EU-jäsenien kuten Unkarin ja Puolan sisäiseen kehitykseen tulee laajemmin olemaan EU-vaalien merkittävin kysymys.

Mihin Eurooppa ajautuu tulevalla vuosikymmenellä, kun samaan aikaan Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä tukevat omia asetelmiaan kyynärpäät edellä?

Ruotsidemokraatit ovat puheenjohtajansa Jimmie Åkessonin johdolla irtisanoutuneet Salvinin johtamasta liikkeestä.

Suomessa perussuomalaisten sisällä varmasti riittää kohinaa, koska suurin osa äänestäjistä ei katso hyvällä liian lämmintä veljeilyä Venäjän kanssa.

Tuorein ja erikoisin lausunto tulee puolueen eurovaaliehdokkaalta Olli Kotrolta. Kotro patsasteli viikonloppuna Ranskan äärioikeistojohtaja Marine Le Penin vierellä Tallinnassa ja ehdotti Suomen luopuvan Schengen-sopimuksesta ja tilalle tulisi osittainen viisumivapaus Venäjälle.

Näiden puheiden jälkeen on hyvin vaikea nähdä perussuomalaiset hallituksessa, vaikka puheenjohtaja Jussi Halla-aho näitä kuinka päin tahansa selittelisi.

Menot