fbpx
Pääkirjoitukset

Aarnio-saaga oli syytäkin saada päätökseen

Suomalaisten luottamus poliisiin, viranomaisiin ja instituutioihin on onneksi säilynyt korkealla tasolla. Aarnion puolustusstrategia oli hyökätä kaikkia vastaan.
Päällikköpoliisitkin lähtevät kiven sisään, vaikka sotkisivat kuinka tutkintaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Päällikköpoliisitkin lähtevät kiven sisään, vaikka sotkisivat kuinka tutkintaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Helsingin huumepoliisia vuosikaudet johtanut Jari Aarnio on lainvoimaisella tuomiolla todettu kovan luokan huumerikolliseksi. Korkein oikeus ei viikolla myöntänyt Aarniolle enää valituslupaa.

Helsingin hovioikeuden Aarniolle langettamat 10 vuoden vankeustuomiot muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta jäävät siten voimaan.

Aiemmin Aarnio on tuomittu kolmen vuoden vankeuteen niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Aikanaan vuoden poliisiksikin valitun Aarnion tarina on niin mielikuvituksellinen, että elokuvakäsikirjoitus hänen tekemisistään tuomittaisiin naurettavaksi.

Alamaailmassa aivan poikkeuksellisen häikäilemättömästi toimineen päällikköpoliisin toiminta oikeudessa on ollut myös röyhkeää. Aarnio hyökkäsi puolustuksessaan vahvasti esimerkiksi keskusrikospoliisia vastaan. Puolustusstrategia oli siksi omiaan vahingoittamaan luottamusta viranomaistoimintaan ja suomalaisiin instituutioihin.

Suuren yleisön uskoa viranomaistoimintaan rapauttivat Aarnioin omien hasistynnyripuuhailujen lisäksi Aarniolle uskolliset ystävät, jotka tekivät mitä eriskummallisimpia temppuja Aarnion puolesta.

Esimerkiksi eräs apulaisvankilanjohtaja sai ansaitut potkut, kun Aarnio järjesteli vankilasta käsin rikoskumppaninsa lomia johtajan välityksellä.

Asetelmaa voi kuvailla uskomattomaksi. Käteistä rahaa on liikkunut suuria summia, kun poliisi on johtanut huumekauppaa yhdessä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Silti päällikköstatus toimii vielä vankilassakin.

Ei ihme, että tapaus Aarniosta on uutisoitu ulkomaita myöten. Yleensä tällaisista kuullaan tosin vain banaanivaltioissa.

Suomalaisten luottamus poliisiin, viranomaisiin ja instituutioihin on kuitenkin säilynyt hyvällä tolalla. Oikeastaan Aarnion tapauksen pitäisi vahvistaa sitä.

Päällikköpoliisitkin lähtevät kiven sisään, vaikka sotkisivat kuinka tutkintaa. On hyvä, että mädälle tapaukselle saatiin nyt ainakin yksi päätepiste.

Menot