fbpx
Pääkirjoitukset

Afganistanilla synkkä tulevaisuus

Kymmenen vuotta sotaa Afganistanissa ilman voittajaa ja noin 3 000 kaatunutta riitti Natolle. Viimeiset taistelujoukot poistuvat maasta vuoden 2014 lopussa, linjasi Chicagossa koolla ollut läntisen puolustusliiton kokous.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuvasi Afganistanin ensi vuotta merkittäväksi merkkipaaluksi, samalla hän kuitenkin kehotti kokouksen osallistujia varautumaan vaikeaan aikaan.

Joukkojen kotiuttamista on pohdittu pitkään ja siirron riskit ovat kaikkien nähtävänä. Kysymys on yksinkertaisesti nyt ja tästä eteenpäinkin siitä, miten Afganistanin omat joukot selviytyvät tehtävästään yhteiskuntarauhan turvaajina.

Chicagon kokoukseen osallistunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti, ettei Afganistania jätetä yksin. Sellaista vaihtoehtoa ei hänen mukaan edes ole.

Niinistö ei ole tässä yksityisajattelija: se on myös Naton virallinen kanta.

Afganistanin sota on sotilaiden painajainen. Maan hallitusta, Natoa, Yhdysvaltoja ja pahimmillaan koko läntistä kulttuuria vastustavat terroristit pysyvät piilossa kunnes on iskun hetki.

Sodan kuvaan kuuluvat itsemurhapommit, joilla surmataan sotilaita, virkamiehiä ja siviilejä.

Rintamatonta sotaa on vaikea voittaa.

Länsi on hakenut Afganistaniin poliittista ratkaisua. Taistelujoukkojen poistaminen maasta ei sellainen ole: ratkaisu tuskin on edes puoliksi poliittinen. Lähdön sanelee ennen muuta juuri sotaväsymys ja operaation tuen mureneminen.

Aito poliittinen ratkaisu edellyttää maan sisäisten kiistojen sovittelua ja osapuolen sitoutumista sotimisen sijaan rauhanomaiseen kehitykseen.

Kaiken näkyvän perusteella sota, taistelu vallasta, jatkuu Afganistanissa myös vuoden 2014 jälkeen.

On hyvä muistaa, että Nato on kirjoittanut Afganistanista asiallisesti vain alustavan suunnitelman. Synkimmän uhkakuvan mukaan lännen joukot eivät sotilaallisesti kärjistyneen tilanteen takia voisi matkata kotiin vuonna 2014.

Sissiryhmillä on kuitenkin aikaa, joten todennäköisesti sotiminen kiihtyy vasta Nato-joukkojen poistumisen jälkeen. Mikäli näin käy ja maan hallitus joutuu ahtaalle, Nato joutuu miettimään, mitä tarkoittaa se, ettei Afganistania voi jättää yksin.

Chicagon Nato-kokous oli ulospäin toivoa täynnä. Pinnan alla on piilossa syvä huoli Afganistanin tulevaisuudesta ja myös siitä, miten sekasortoisen maan ja Naton kohtalot liittyvät yhteen.

Huolissaan pitää olla myös Suomen poliittisen johdon. Niinistö ilmoitti, että Suomi on kiinnostunut osallistumaan Nato-yhteistyöstä myös vuoden 2014 jälkeen.

Suomen linja pitää. Sinisilmäisesti ei ole kuitenkaan mitään perustetta laskea, että suomalaisten sotilaiden asema olisi Afganistanissa ajan myötä helpottumassa. Maa pysyy maailman kriisipesäkkeenä.

Menot