Pääkirjoitukset

Aggressiivinen verokisa on kaikkien murhe

Kukapa suuryrityksen johtaja ei ottaisi vastaan hyvämaineiselta valtiolta tulevaa tarjousta verovapaudesta?

Osakkeenomistajille jäisi enemmän euroja jaettavaksi; oma, hyvin palkattu työpaikka olisi siksi turvattu ja työllistäjäyrityksen asema kyseisessä maassa vahva.

Näppejään järjestelyssä jäisivät nuolemaan lähinnä vain muiden maiden yhteiskunnat, jotka eivät ole syystä tai toisesta lähteneet äärimmäisen aggressiiviseen verokilpailuun mukaan.

Euroopan unioniin kuuluva Irlanti loi takavuosina kuvatunkaltaisen tilanteen teknologiayhtiö Applelle.

Irlanti on houkutellut valikoituja suuryrityksiä maahan paitsi alhaisella yhteisöveroprosentillaan (12,5) myös yrityskohtaisilla sopimuksilla, jotka ovat painaneet veroprosentin nollaan tai ainakin lähelle sitä.

Applelle, markkina-arvoltaan maailman suurimmalle yhtiölle, Irlannin hyvin avokätinen tarjous ymmärrettävästi kelpasi.

Nyt Euroopan komissio kuitenkin katsoo, että Irlanti on tarjonnut Applelle – joka on toiminut ilmeisen laillisesti – yritystukea kohtuuttoman veroedun muodossa.

Siksi komissio on määrännyt Irlannin perimään 13 miljardia euroa Applelta jäännösveroja.

Päivänselvää tietysti on, että päätöksestä valitetaan, ja komission kanta punnitaan tarkasti. Pelissä ovat valtavat summat ja EU-maan kansallinen päätöksentekovalta.

Kilpailunäkökohdat ja sisämarkkinoiden toimivuus ovat kuitenkin olleet Euroopan komission vahvaa aluetta.

Yleisemmällä tasolla tarkasteltuna aggressiivinen, ylikansallinen verokilpailu saattaa johtaa siihen, että tulevaisuudessa yhteisöverokannat alenevat pakon sanelemana, ja tulot hyvinvointipalvelujen rahoittamiseksi tulevat muualta, jos tulevat.

Muita korkeammasta verokannasta on kansainvälisen tutkimusnäytön perusteella selvää haittaa. Se tarkoittaa sitä, että jos yhteisöverokanta on Suomessa merkittävästi korkeampi kuin muualla Euroopan unionissa, yritykset investoivat ulkomaille.

Tiettyyn rajaan saakka kilpailu on hyvästä, mutta ylikansallinen kilpajuoksu kohti nollaverokantaa on kaikkien murhe.

Siksi on perusteltua, että komissio yrittää suitsia Irlannin kaltaisia verokisaajia.

Menot