Pääkirjoitukset

Äitien asemassa on aina parantamisen varaa

Suomi on tämän vuoden rankingin mukaan maailman toiseksi paras maa äideille. Parin vuoden ajan Suomi oli maailman paras maa äitien elää.

Tuskin vielä on suurta syytä huoleen, vaikka Norja meni ohi kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön vuosittaisessa mittauksessa. Erot ovat pieniä ja Norja on menestynyt hyvin kautta linjan kaikilla mittareilla laskettuna.

Vuosittaisessa Maailman äitien tila -raportissa vertaillaan maita sen mukaan, miten hyvin niissä huolehditaan äideistä. Vertailua tehdään äitien ja lasten varhaisen kuoleman riskin, koulutustason, maan tulotason ja naisten poliittisen aseman perusteella.

Vertailun kärjessä ovat aina pysytelleet Pohjoismaat vaihtelevassa järjestyksessä. Tällä kertaa Norjan ja Suomen takana tulivat Islanti, Tanska ja Ruotsi.

Myös kymmenikön muut maat Hollanti, Espanja, Saksa, Australia ja Belgia ovat samoja kuin vuosi sitten.

Pohjois-Euroopassa äideillä menee kansainvälisesti ottaen hyvin, mutta ei ole syytä tuudittautua tähän. Aina on parantamisen varaa.

Raportti kiinnittää tänä vuonna huomiota sosiaalisiin eroihin, joita tulotaso luo ihmisten välille. Suomessa nämä erot ovat aikaisemmin olleet pieniä, mutta nyt on näkyvissä merkkejä kahtiajaosta.

Esimerkiksi terveysmittareissa erot kasvavat hyvin toimeentulevien ja vähäosaisten välillä. Ilmassa on pelottavia merkkejä luokkajaosta, joihin pitää puuttua nopeasti.

Suomi onnistui pitkään rakentamaan kaupunkejaan niin, ettei niihin syntynyt huono-osaisuuden keskittymiä. 1990-luvun lama jätti kuitenkin pysyvät jäljet pääkaupunkiseudulle. Kehitys on jatkunut aivan väärään suuntaan.

Ruotsissa tehtiin aikoinaan toisin. Siellä on ongelmalähiöitä, joissa huono-osaisuus tiivistyy. Se selittää Ruotsin pysymistä Norjan ja Suomen takana myös äiti-raportissa.

Pohjoismaat ovat silti äitien paratiisi, kun niitä verrataan raportin loppupään maihin, joista viimeinen on Somalia. On meidän yhteinen asiamme tukea näitä maita auttamaan itse itseänsä.

Tyttöjen ja naisten, siis äitien, kouluttaminen on parasta siirtolaisuuden torjuntaa.

Kun äidillä menee hyvin, koko perheellä menee paremmin. Silloin ei tarvitse lähteä kuolemaa uhmaten Välimeren yli etsimään leveämpää leipää.

Mainos